15.3.12

Welkom in elke bibliotheek. Behalve in die van Aalst

Patrick Bernauw toerde 12 jaar met zijn muziektheater Compagnie de Ballade
door Vlaanderen en deed daarbij, onder meer in de Jeugdboekenweek,
honderden scholen, bibliotheken en culturele centra aan.
Hij was nooit te gast in de bibliotheek of het cultureel centrum van Aalst.

William Peynsaert:

 Wie schrijft die blijft, zegt men. Een idee dat veel mensen lijkt aan te spreken. Uitgeverijen worden elk jaar overspoeld door honderden manuscripten. In veel steden zijn er jaarlijks tal van initiatieven om de schrijflustigen te ondersteunen. “Maar niet in Aalst”, zegt veelschrijver, Patrick Bernauw.

“Wie romanschrijver wil worden heeft het de eerste honderd jaar moeilijk”, zei Louis Paul Boon. Patrick Bernauw, literaire duizendpoot en voorzitter van VZW de Scriptomanen, borduurt hier op verder en zegt: “De stad Aalst heeft blijkbaar de taak op zich genomen om de waarheid van dit citaat in de praktijk te gieten. Hier in Aalst is het geen 100 jaar, maar 200”. Patrick kan veel voorbeelden geven. De stad had 500.000 euro om Boon in de bloemetjes te zetten voor zijn honderdste verjaardag. “Een mooi initiatief”, zegt Bernauw, “met een mooi programma. Maar toch een kleine bedenking: centraal in  de hele viering staat een beroemd schrijver en toch is niet één euro van dat bedrag naar Aalsterse schrijvers of literatuurliefhebbers gegaan. Dat is toch een klein beetje vreemd, niet?” Volgens Bernauw wil de stad alle schrijvers er buiten houden, want die hebben de reputatie dat ze niet makkelijk in de pas lopen.

Lees hier het volledige artikel.
Amuseert u, daar in de Werf, vanavond!
Dat doen wij met de Boon-Aparten ook... 
en wel gràààààààlèk!"
(Met dank aan een anonieme tipgever.)


Bij de honderdste verjaardag van Louis Paul Boon. 

De boodschap van Yannick Van der Speeten werd jammer genoeg "geclipjacked"
door een paar rebelse Boonadepten... 
Een WoordAanslag van het LIterair CReatief Actiefront LICRA... 
of van een bende Scriptomanen?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

ok, ok, maar dit ruikt naar zelfverheerlijking, boon was eerder vals bescheiden ;-) dat werkt beter voor de publieke opinie

Patrick Bernauw zei

Ge kunt u maar een opinie vormen over een onderwerp als ge daar ook voldoende over geïnformeerd zijt. Nee? Maar ge hebt gelijk, 'k zal het "vals bescheiden" houden en het commentaar wissen. Merci voor de tip, in ieder geval!