BiografiePatrick Bernauw werd geboren op 15 april 1962 en woont sindsdien in Erembodegem. Hij was radio-, tv- en stripscenarist, hoorspelregisseur, hoofdredacteur van de Historische Verhalen, en leidt nu met vzw de Scriptomanen een eigen 'digitale' uitgeverij (printing on demand en ebook) annex productiehuis voor o.a. luisterboeken. Hij schrijft sinds 1981 romans, verhalen, essays, poëzie, toneelstukken en radio- en televisie-scenario's - zowel voor volwassenen als voor de jeugd. Sinds 2004 is hij docent (creatief) 'schrijven' aan de Academie voor Podiumkunsten te Aalst, sinds 2019 ook aan het Conservatorium van Mechelen. Patrick Bernauw is bovendien actief als schrijfcoach, redacteur, o.a. van prestigieuze kunstboeken als Oer, de wortels van Vlaanderen en als podcaster. 

Tot zijn bekendste proza-werken behoren een reeks historische "faction" thrillers, gesitueerd in "Mysterieus België", vaak magisch-realistisch van inslag: Mysteries van het Lam Gods (1991), Het Bloed van het Lam (2006), Nostradamus in Orval (2007), Het Illuminati Complot (2008), De paus van Satan (2011), De Zaak Louis XVII (2012) of Het geslacht van de engel (2014). In samenwerking met Guy Didelez schreef hij de historische jeugdroman In het Teken van de Ram (1996) die in eigen land werd onderscheiden met de Prijs Knokke-Heist voor de Beste Jeugdroman en in Duitsland met de Eule des Monats. Zijn proza-werk voor de jeugd werd voorts nog twee maal bekroond met de John Flandersprijs voor Vlaamse Filmpjes en werd vertaald in het Frans, het Duits, het Noors, het Italiaans, het Spaans en het Pools.
Voor de BRT(N)/VRT, een aantal Nederlandse omroepen, Radio Ostankino (Moskou), New Radio New York en voor de Vlaamse vrije radio's schreef en in het laatste geval regisseerde en produceerde Patrick Bernauw ettelijke luisterspelen. In 1994 ontving hij voor zijn luisterspel La Comédie Française de Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor toneel. Voor de VTM was hij co-scenarist van de series Meester! en Wittekerke, en hoofdschrijver en storyliner van de jeugdsoap Wat nu weer!? Voor de VRT was hij co-scenarist van de sitcom Alle Maten en van de detective-reeks Sedes & Belli.

Met zijn toneelstukken, die hij vaak zelf regisseerde, viel hij ook in de prijzen. Dat was onder meer het geval met De Dochter van Calamity Jane, geschreven in samenwerking met Guy Didelez (Wim Verbeke Prijs voor Jeugdtheater, 1997) en de thriller De Minister en het Maffia Meisje (Sabam Prijs voor Toneel, 1999). Hij was ook actief in het beroepstheater. Zo schreef hij samen met Guy Didelez het figurentheaterstuk voor kleuters, Beerenbodegem (Taptoe, 1997) en met Frank Van Laecke Semper Vivat (Taptoe, 2005).

 
In 1998 richtte Patrick samen met zijn broer Fernand het muziektheatergezelschap Compagnie de Ballade op, dat zowel voor een volwassenen publiek als voor jongeren speelde. Patrick Bernauw schreef niet alleen de teksten waarvoor zijn broer Fernand de muziek componeerde, maar regisseerde de stukken ook en trad op als performer. Met Het Ware Verhaal van Calamity Jane en met De Sterke Verhalen Blues trok hij jarenlang door het hele Vlaamse land. In 2005 werd Compagnie de Ballade onderscheiden met de prestigieuze Visser Neerlandia Prijs voor Musical, voor de productie Scharpenelle. De groep hield er in 2011 mee op.

Van 2005 tot 2020 schreef, produceerde, regisseerde en speelde Patrick heel wat interactief theater (stadsspelen, moordspelen). Momenteel houdt hij zich als scenarist, regisseur, performer en producent vooral onledig met podcast series als Ware Misdaad en Mysterieus België, en de daarbij horende luisterboeken. Op zijn Instagram pagina verzamelde hij ondertussen bovendien een mooie collectie blackout poetry of stiftgedichten, en tekstcollages.

De meeste boeken van Patrick Bernauw zijn verkrijgbaar via Bol.   

 

Podcast Mystiek Actie Front MAF!

Luisterboeken Podcast