Jouw persoonlijke schrijfcoach / Docent Creatief Schrijven

Die spoken zegden tegen hem:
'Toe, vertel nog eens van spoken.'
'Allee, ik zal beginnen,' zei hij dan.Over het Aalsterse “Kasteel van Verdoemenis” doen al heel lang allerlei griezelverhalen de ronde. De Belgian Paranormal Investigators gingen er ooit op onderzoek en dat leverde alvast één merkwaardig resultaat op. Voor de rest is er weinig concreets bekend over de locatie, maar dat weinige – of eigenlijk alleen al de naam – prikkelt onze verbeelding.
Samen met de Aalsterse auteur en docent creatief en scenario schrijven Patrick Bernauw werken we een project uit rond dit kasteel. We gaan aan de slag met de geschiedenis van het Kasteel van Verdoemenis en vertellen een spannend verhaal, al dan niet via blackout poetry (stiftgedichten) waarmee we in contact treden met de geesten uit het verleden. Nu al kunnen we verklappen dat de beste teksten in een podcast zullen verwerkt worden van Mysterieus België… of zelfs in een heus boek, gedrukt met Printing On Demand, en beschikbaar in de boekhandel. Hiervoor doen we een beroep op de digitale uitgeverij vzw de Scriptomanen. Ook een tentoonstelling van blackout poetry behoort tot de mogelijkheden.

Deze zomercursus richt zich in één groep tot auteurs met enige ervaring (o.a. in een schrijfcursus) en in een andere groep maakt ervaring niet uit, en kun je ook aansluiten als absolute beginner.  

De ene groep (voor de auteurs met ervaring) vertrekt in een eerste sessie vanuit een stukje theorie rond ‘spannende verhalen vertellen’, geïnspireerd door de informatie waarover we beschikken in verband met het Kasteel van Verdoemenis. Iedereen krijgt een schrijfopdracht mee, en heeft twee weken de tijd om die uit te werken en via de mail door te sturen naar de rest van de groep. De week daarop geven we in een tweede sessie feedback op het werk van alle deelnemers.

In de andere groep houden we ons in de eerste sessie bezig met het maken van blackout poetry (stiftgedichten) op basis van het materiaal waarover we beschikken in verband met het Kasteel van Verdoemenis. Iedereen krijgt ook de opdracht mee om dit en ander materiaal thuis verder uit te werken. In een tweede sessie geven we feedback op elkaars werk en tips & tricks voor het maken van collages, fotomontages en het maken van allerlei bewerkingen.

De zomercursus gaat door aan de Tafel van Elise (Erembodegem-Dorp, 39) op 6 en 13 juli, en op een nog nader te bepalen plaats in Aalst op 27 juli en 3 augustus, minimum aantal deelnemers: 5, maximum: 10. 

Kostprijs voor 2 sessies: 50€. Je bent definitief ingeschreven nadat je een bevestigingsmail hebt ontvangen en de betaling is gebeurd.

Twee zaterdagnamiddagen, van 14 tot 17 uur: in een eerste groep (spannende verhalen) op 6 en 27 juli ; in een tweede groep (blackout poetry / stiftgedichten) op 13 juli en 3 augustus.


Patrick Bernauw - Docent Scenario Schrijven from Volwassenenonderwijs on Vimeo.


Feedback zoals je die ook van een redacteur bij een uitgeverij mag verwachten. Een leesverslag met analyse van je geschriften, eventueel een redactie - met aandacht voor de kwaliteiten en de zwakke punten. Samen gaan we op weg naar een tweede versie, zowel met auteurs die al wat pagina’s op de teller hebben, als met debutanten. 

We scherpen de technieken aan die ervoor zorgen dat de lezer jouw tekst ‘meeslepend’ zal noemen. Waarom is het zo belangrijk je protagonist te kennen en te weten wat zijn/haar dramatisch doel is? Wat bedoelt men eigenlijk met: ‘Show! Don’t tell!’ En is je vertelperspectief wel zuiver?

Als de kwaliteit voorhanden is, buigen we ons uiteindelijk ook over de commerciële mogelijkheden van je roman of toneelstuk, bundel verhalen of gedichten… Trek je met dit stuk naar één van de vele honderden amateurgezelschappen, naar het professioneel theater, of produceer je het liever zelf? Toch maar eerst nog wat reguliere uitgevers proberen, of publiceren in eigen beheer, bij een Printing On Demand platform of als ebook? Of misschien kan je wel terecht bij vzw de Scriptomanen, waarvoor Patrick Bernauw optreedt als uitgever?

Over Patrick Bernauw

Patrick Bernauw was radio-, tv- en stripscenarist, hoorspel- en theaterregisseur, en hoofdredacteur van de Historische Verhalen. Hij leidt nu een eigen productiehuis voor interactief theater en multimedia, is voorzitter van vzw de Scriptomanen (een ‘niche’ uitgeverij die vooral werkt met POD en ebook) en docent literaire creatie aan de Academie voor Podiumkunsten in Aalst. Hij werkt regelmatig ook als redacteur.

Sinds 1981 schreef hij poëzie, romans, verhalen, essays, toneelstukken, liedjesteksten en scenario’s, zowel voor volwassenen als voor de jeugd. Zijn werk voor de jeugd werd vertaald in het Frans, Duits, Noors, Italiaans, Spaans en Pools, en bekroond met de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdroman, de Eule des Monats (Duitsland) en de John Flandersprijs voor Vlaamse Filmpjes. Hij kreeg ook de Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor luisterspel, de Wim Verbeke Prijs voor Jeugdtheater, de Sabam Prijs voor Toneel en de Visser Neerlandia Prijs voor het muziektheater Scharpenelle, een productie van zijn gezelschap Compagnie de Ballade, waarmee hij van 1998 tot 2010 honderden voorstellingen speelde. Hij schreef vooral historische ‘faction’ thrillers voor volwassenen, en werkte o.a. samen met Marc Borms aan een reeks fotoboeken voor stadsspelen in ‘Mysterieus België’ (momenteel loopt de reeks als podcast).

Patrick Bernauw doceert sinds 2004 Literaire Creatie in Aalst en sinds 2014 Creatief Schrijven  en Scenario Schrijven voor een privé school. Maar hij gaf ook les aan de SchrijversAcademie of in het kader van cursussen georganiseerd door vzw de Scriptomanen. Zijn specialiteiten zijn proza ('spannende verhalen vertellen') en scenario schrijven. 
De blog van de Literaire Creatie: www.woordaanslag.blogspot.be

Lees hier het artikel in De Standaard: Iedereen auteur - het groeiende succes van schrijfcursussen. De Lize Spit in elk van ons. 'Schrijver worden, kun je dat leren? Ja, als je tenminste van huis uit over een behoorlijke dosis talent beschikt en een kwaliteitsvolle schrijfcursus uitkiest. Want er zit nogal wat kaf tussen het koren.' 

Sinds 2014 is Patrick Bernauw bedrijvig als POD -en ebook-uitgever bij vzw de Scriptomanen en als literair agent voor de Nederlandse organisaties Schrijverspunt.nl/Clusteruitgeverij.


Tarieven

Leesverslag / schrijfcoaching: 300 euro, excl. 21% BTW (roman, toneelstuk, bundel verhalen)
Uitgebreid leesrapport (recensie) of schrijcoaching met feedback op vorm en stijl, structuur en inhoud, thema, plot en personages. Advies met betrekking tot het vinden van een (reguliere) uitgever, een uitgave door vzw de Scriptomanen, een uitgave door een POD-uitgever (+ ebook), of een uitgave in eigen beheer.

Redactie: kostprijs leesverslag + 15 à 40 euro /1000 woorden excl. 21% BTW. 
Het tarief is afhankelijk van de vraag of het boek bij vzw de Scriptomanen wordt uitgegeven, of het om een 'eenvoudige redactie' gaat (geredigeerd op basis van het leesrapport, met aandacht voor taal, vorm en stijl, structuur en inhoud, thema, plot en personages), om een redactie met begeleiding van de auteur (verschillende versies mogelijk), een eindredactie (werken met diverse auteurs), enz...


Geredigeerd door Patrick Bernauw - een selectie:

Deze boeken kwamen tot stand binnen de Literaire Creatie Aalst:

Geen opmerkingen: