22.10.09

Een tweede (web)leven voor Het Bloed van het Lam?


In 2006 verscheen Het Bloed van het Lam, het eerste boek in een trilogie rond onderzoeksjournalist Maarten Dejonckheere. "Vlaanderen heeft eindelijk zijn De Da Vinci Code," schreef De Standaard. 
Vanaf vandaag wordt deze historische thriller in min of meer wekelijkse afleveringen gepubliceerd op http://rechters.blogspot.com als een heus online feuilleton. Het leek mij een interessant experiment om te proberen uit te vissen of het mogelijk is een boek een tweede (web)leven mee te geven...
  

In het holst van de nacht wordt Maarten Dejonckheere opgebeld door Lena Christiaenssens. Maarten maakt een tv-documentaire over De Rechtvaardige Rechters, het paneel van het Lam Gods dat in 1934 werd gestolen uit de Sint-Baafskathedraal in Gent. De diefstal bleef onopgelost, maar Lena zegt er meer over te weten. Ook beweert ze op de vlucht te zijn voor haar familie, die al eeuwenlang een geheim genootschap zou leiden rond het Heilig Bloed van Brugge. Is Lena een fantaste? Of is er meer aan de hand?  Geen enkele andere stad pronkt er zo openlijk mee de enige echte Heilige Graal te bezitten als Brugge. Vlaanderen was dan ook de bakermat van de Orde der Tempeliers, die de behoeders van de Heilige Graal zouden zijn. Precies die Heilige Graal staat centraal in het Lam Gods, waarop ook de Tempeliers een prominente plaats innemen.  Maarten verliest zijn hoofd en hart aan Lena, die hem inwijdt in de geheime leer van haar familie en de waarheid achter de beruchte diefstal. Waarom werd het paneel van de gebroeders Van Eyck gestolen? Waarom wilden de nazi's het terugvinden? Verbergt het paneel een geheim? Welke rol spelen de Tempeliers? En voor wie of wat is Lena wérkelijk op de vlucht?

Geen opmerkingen:

Luisterboeken Podcast