16.6.13

Hoerenjong - ebook in eigen beheer van Willy Schuyesmans... het werk van een meester-verteller




Zonet Hoerenjong uitgelezen, een ebook van Willy Schuyesmans, uitgegeven in eigen beheer. De auteur is vooral bekend om zijn jeugdboeken, en zoals de titel laat vermoeden, is dit een (historische) roman voor volwassenen, wellicht ook geschikt voor adolescenten. 

In dit boek vertelt Schuyesmans het verhaal van de dertienjarige dochter van een bordeelhoudster in Lissabon, Maria. Wanneer de stad op 1 november 1755 grotendeels wordt vernield door een zware aardbeving, ontsnapt Maria op het nippertje aan de dood. Ze wordt opgevangen door een familie van vrijdenkers die helemaal in de ban zijn van de prille Verlichting, maar daar heel discreet over blijven uit angst voor de alomtegenwoordige Inquisitie. Zo komt Maria in contact met de ideeën van filosofen als Spinoza en denkers als Diderot. Terwijl de stad heropgebouwd wordt, raken steeds meer mensen ervan overtuigd dat de aardbeving geen vingerwijzing van God is geweest, maar een natuurverschijnsel... al blijven Inquisitie en donderprekers de mensen wel bedreigen met onheil en hellevuur... Wanneer Maria betrokken wordt bij een smokkel van door de Kerk verboden boeken, komt ze ook in contact met die gevreesde Inquisitie...

Ik heb dit boek erg graag gelezen. Niet alleen omdat ik nu eenmaal hou van historische romans, maar ook omdat dit een verhaal is dat ergens over gaat, en dat verteld wordt op een bijzonder onderhoudende manier, in een snel tempo. Af en toe leest Hoerenjong als een klassieke historische avonturenroman zoals we die uit de negentiende eeuw kennen: de kleurrijke personages, de terloopse schetsen van het leven van grote en kleine lui in een Lissabon dat aarzelend kennis maakt met de ideeën van de Verlichting, de verschillende verhaallijnen, de diverse intriges,... Maar tegelijk is dit overduidelijk een historische roman geschreven in ons digitale tijdperk, en dan heb ik het niet zozeer over het medium ebook, maar wel over de snelle opeenvolging van veelal korte scènes, de filmische stijl, de rake dialogen...

Het vakmanschap van Willy Schuyesmans valt af te lezen van iedere pagina: ik weet niet of dit boek een redacteur heeft gezien - uit inhoud of structuur, taal of stijl valt het alleszins niet op te maken (wat in dit geval bedoeld is als een compliment). De auteur kan dan ook bogen op zijn jarenlange ervaring als journalist, en op een goed gestoffeerde bibliografie. Maar als je vakmanschap in grote mate kunt leren, dan is dat in veel mindere mate zo wat de kunst van het vertellen betreft. En Schuyesmans is een meesterlijk verteller, die geen verveling toelaat, en je meesleept van de ene hook naar de andere cliff hanger.

Op zijn website  beschrijft Willy Schuyesmans hoe hij acht uitgevers probeerde, en dat ze het allemaal wel een goed boek vonden, maar niet commercieel genoeg:
Vroeger gaven uitgevers veel vaker ook boeken uit die niet zo commercieel waren. De kosten daarvan betaalden ze dan met de opbrengst van een of twee bestsellers waar ze goed aan verdienden. Ze investeerden die winst dus in boeken waar niet zo'n groot publiek voor was. Vandaag echter moet elk boek afzonderlijk geld opbrengen. Geen wonder dat ze vooral kookboeken, boeken van Bekende Vlamingen of Nederlanders en boeken over seks uitgeven. Ik vraag me af of uitgevers vandaag nog echt van boeken houden.
Omdat ik toch wel graag zie dat mijn boeken gelezen worden, besloot ik ze zelf uit te geven. Ik koos ervoor om dat te doen als e-boeken. Dat heeft namelijk veel voordelen. Om te beginnen, is het veel goedkoper. Je hoeft geen papier te kopen of een drukker te betalen en je hoeft ook geen stapels boeken op te slaan. Als je ze verkoopt, hoef je er niet mee rond te sleuren en je spaart ook de portkosten uit om je boek op te sturen. Daarom hoeft een e-boek dat de auteur zelf uitgeeft niet meer te kosten dan een redelijke vergoeding voor auteursrechten en een klein bedragje aan kosten. (...)   
Ik geloof dat e-boeken de toekomst zijn. Steeds meer mensen beschikken over een tablet of een smartphone, of – beter nog – een echte e-reader met e-ink waarop je net zo comfortabel leest als op papier. Maar dan moeten e-boeken ook aan een eerlijke prijs verkocht worden en niet bijna zoveel kosten als een papieren boek.  
Steeds meer auteurs zullen in de toekomst hun boeken zelf uitgeven, want uitgevers durven geen enkel risico meer nemen.
Nog een geluk dat Willy, net als ik, heel erg in ebooks gelooft... of anders hadden we, met dank aan onze uitgevers, dit heerlijke boek moeten missen. Bestellen doe je hier, de lijvige historische roman kost amper € 5,99. Willy heeft trouwens zowat al zijn jeugdboeken beschikbaar als ebook, ook in pakketten, en voor zeer democratische prijzen.

Geen opmerkingen:

Luisterboeken Podcast