3.6.13

Manuscript: Beoordeling & Begeleiding - Met Patrick BernauwFeedback zoals je die ook van een redacteur bij een uitgeverij mag verwachten. Een leesverslag met analyse van je geschriften, eventueel een redactie - met aandacht voor de kwaliteiten en de zwakke punten. Samen gaan we op weg naar een tweede versie, zowel met auteurs die al wat pagina’s op de teller hebben, als met debutanten. 

We scherpen de technieken aan die ervoor zorgen dat de lezer jouw tekst ‘meeslepend’ zal noemen. Waarom is het zo belangrijk je protagonist te kennen en te weten wat zijn/haar dramatisch doel is? Wat bedoelt men eigenlijk met: ‘Show! Don’t tell!’ En is je vertelperspectief wel zuiver?

Uiteindelijk buigen we ons ook over de commerciële mogelijkheden van je roman of toneelstuk, bundel verhalen of gedichten… Toch maar eerst nog wat reguliere uitgevers proberen, of publiceren in eigen beheer, bij een Printing On Demand platform of als ebook? Trek je met dit stuk naar één van de vele honderden amateurgezelschappen, naar het professioneel theater, of produceer je het liever zelf?


Over Patrick Bernauw
Patrick Bernauw was radio-, tv- en stripscenarist, hoorspel- en theaterregisseur, en hoofdredacteur van de Historische Verhalen. Hij leidt nu een eigen productiehuis voor interactief theater en multimedia, is voorzitter van vzw de Scriptomanen (een ‘niche’ uitgeverij die vooral werkt met POD en ebook) en docent literaire creatie aan de Academie voor Podiumkunsten in Aalst. Sinds schrijft hij 1981 poëzie, romans, verhalen, essays, toneelstukken, liedjesteksten en scenario’s, zowel voor volwassenen als voor de jeugd. Zijn werk voor de jeugd werd vertaald in het Frans, Duits, Noors, Italiaans, Spaans en Pools, en bekroond met de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdroman, de Eule des Monats (Duitsland) en de John Flandersprijs voor Vlaamse Filmpjes. Hij kreeg ook de Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor luisterspel, de Wim Verbeke Prijs voor Jeugdtheater, de Sabam Prijs voor Toneel en de Visser Neerlandia Prijs voor het muziektheater Scharpenelle, een productie van zijn gezelschap Compagnie de Ballade, waarmee hij van 1998 tot 2010 honderden voorstellingen speelde. De jongste tijd schrijft hij vooral historische ‘faction’ thrillers voor volwassenen, en werkt hij samen met Marc Borms aan een reeks fotoboeken voor stadsspelen in ‘Mysterieus België’.
Patrick Bernauw doceert sinds 2004 Literaire Creatie in Aalst, maar gaf ook les aan de SchrijversAcademie of in het kader van cursussen georganiseerd door vzw de Scriptomanen. Zijn specialiteit is proza, maar aangezien hij ook veel bezig is geweest met theater, radio en televisie, rekent hij toneel en scenario schrijven eveneens tot zijn specialiteiten. En hij waagt zich ook met enige regelmaat aan poëzie.
De blog van de Literaire Creatie: www.woordaanslag.blogspot.be

Tarieven
Leesverslag: 250 euro, incl. BTW (roman, toneelstuk, bundel verhalen)
Uitgebreid leesrapport (recensie) waarin je manuscript beoordeeld wordt op vorm en stijl, structuur en inhoud, thema, plot en personages. Met minimum 3 bladzijden taalcorrecties en advies met betrekking tot het vinden van een (reguliere) uitgever, een uitgave door vzw de Scriptomanen, een uitgave door een POD-uitgever (+ ebook), of een uitgave in eigen beheer.

Eventueel gecombineerd met redactie: 10 euro/1000 woorden.

Het boek wordt geredigeerd op basis van het leesrapport, met aandacht voor vorm en stijl, structuur en inhoud, thema, plot en personages. Voor een ‘totale taalcorrectie’ wendt men zich best tot een externe Nederlandse corrector, die – indien gewenst – het werk ook voor Nederlandse markt geschikt kan maken.

Geen opmerkingen:

Podcast Mystiek Actie Front MAF!

Luisterboeken Podcast