13.3.15

Nazi Schat gevonden op Vrijdag de Dertiende?

(Foto Matthias Klotz/Mittenwald: Archief Ysa Pastora)

Dit verhaal wordt alsmaar gekker. Op 17 januari vind ik in mijn brievenbus een raadselachtige boodschap van ene Ysa Pastora: of ik zin heb een website op te zetten en als haar redacteur annex literair agent samen met haar een boek te schrijven en uit te geven over een al even mysterieuze Nazi Schat. Waarvoor uitgeverij Elmar nog steeds $25.000 veil heeft als we op de website van de uitgeverij mogen afgaan, terwijl de uitgeverij zelf ontkent dat het bericht op haar website staat.

De website van Ysa Pastora is ondertussen online: www.rauna.eu - en de eerste bijdragen over de Nazi Schat zijn verschenen. Ysa stuurt mij in versleutelde documenten allerlei ruw tekst- en bronnenmateriaal toe - in soms wat onhandig, maar al bij al vrij goed Nederlands... maar ook in het Duits, Frans of Engels. En ik probeer er een lijn in te trekken. Op die manier zou er dit jaar nog een ebook/paperback moeten verschijnen, De Hamer van Thor, waarin op basis van een close reading geen spaander heel gelaten wordt van de true crime geschiedenis die Karl Hammer uit de doeken gedaan heeft in De tranen van de wolf (2007), een boek dat op 12-12-12 (!) heruitgegeven werd onder de titel Gezocht Codebrekers





Ysa lijkt er vast van overtuigd dat zij de code van de partituur heeft gekraakt waar het allemaal om te doen is, maar blijkbaar laat ze aan anderen de eer om de buit te bergen (al was het maar om die prompt weg te schenken aan een goed doel) of de beloning van $25.000 op te strijken. Ysa wil immers in de eerste plaats gehoord worden. Enfin, zo heb ik het toch begrepen. Misschien wordt het wel een vijfjarenplan, wie weet... want ze geeft mij alleen zeer concrete informatie over wat volgende week donderdag (Thur's Day weet je wel) moet gepubliceerd worden. Ik krijg alleen eerder vage informatie over de volgende delen (het wordt op zijn minst een trilogie) en heb zelf ook nog geen idee waar het allemaal precies heen gaat.




En dan verschijnt op donderdag 12 maart een artikel in De Gelderlander over de Arnhemse muzikant en vioolbouwer Cyril Whistler die ook beweert de code te hebben gekraakt. Hij heeft er niet alleen een boek, maar ook een rockopera aan gewijd, Tears of the Wolf. Gisteren was hij in Beieren, als we zijn site mogen geloven. De Gelderlander schrijft op donderdag 12 maart zelfs zeer uitdrukkelijk dat Whistler op donderdag  in Beieren was. Dat klinkt enigszins idioot, maar kranten nemen al eens vaker persberichten geheel of gedeeltelijk over, en waarschijnlijk was er in dit persbericht uitdrukkelijk sprake van een donderdag 12 maart. Omdat die nu eenmaal voorafgaat aan vrijdag de dertiende maart, datum waarop de officiële release van boek en cd Tears of the Wolf zijn gepland, datum ook waarop Cyril Whistler de whereabouts van de Nazi Schat zou onthullen. (Hij was trouwens in Beieren, omdat hij de burgemeester van Mittenwald - het stadje dat in deze context het meeste tot de verbeelding van de schattenjagers spreekt - een exemplaar van boek en cd wilde overhandigen.)(Wat die donderdag nog merkwaardiger maakt, want waarom deed hij dat dan niet meteen op de officiële release datum, zijnde vrijdag de dertiende?)

Mijn eerste idee was: Whistler... opnieuw een pseudoniem! ("Whistlebower: one who reveals wrongdoing within an organization to the public or to those in positions of authority.") - Maar de man lijkt echt zo te heten.
Mijn tweede idee was: als je de bergplaats van een belangrijke historische schat hebt ontdekt, is het je eerste doel deze plek bekend te maken. Hier is het ontdekken van de schat geen doel op zich, maar een middel om een rockopera en een luxueus kijkboek te promoten. Zoals 'wonderzoeker' Leon Giesen een (succesvolle) theatershow opzet rond het thema van de schattenjacht. Nu is er geen haar op mijn hoofd (ook niet op dat van Giesen trouwens) dat eraan denkt hier een probleem van te maken: het hoort nu eenmaal bij de praktijk van een schrijver of een theatermaker, en het brengt wat leven in de brouwerij.
Whistler blijkt inderdaad zo'n beetje bij Giesen in de leer te zijn geweest, maar er wijst ook nogal wat in de richting van Hammer. Het lijkt me sterk dat Hammer zomaar een domeinnaam vrij geeft, die een letterlijke Engelse vertaling is van zijn eerste boek over de schat. Al kan mij ondertussen nog heel weinig verbazen in verband met een man die schermt met twee geboortejaren (1959 en 1969). En de video's zijn heel professioneel gemaakt (het Engels op de site is wat minder), terwijl relevante historische context zo goed als helemaal ontbreekt (dat is ook bij Hammer zo). Maar het meest in het oog springt natuurlijk het goochelen met symbolen, ook op het gebied van data: 12-12-12 in het geval van Hammer, vrijdag de 13de bij Whistler. Toeval bestaat niet, als het op codes aankomt. Het kan erop lijken dat een letter of een teken daar toevallig zo staat, maar schijn bedriegt.
Waarop ik Ysa contacteerde - we mailen elkaar zowat dagelijks, tegenwoordig - met de vraag haar licht te laten schijnen over deze nieuwe ontwikkeling. En of het zo toevallig is dat Cyril Whistler op een donderdag naar Mittenwald reist, terwijl zij elke nieuwe aflevering van De Hamer van Thor op een donderdag wil zien verschijnen?
Maar zie, als ik anders binnen het uur of zo antwoord krijg... dan is het nu toch al geruime tijd stil gebleven. Wat mij weer bij de overweging brengt dat ik bitter weinig, zeg maar helemaal niets weet van die hele Ysa Pastora...

Wie is Ysa Pastora? 



PS: Whistler laat de taak om de schat op te graven over aan de gemeente Mittenwald. Blijkbaar ligt ze op een voor hem onbereikbare plaats en heeft hij zelfs geen verificatiepoging gedaan of kunnen doen. Hij stelt voor een monument op de 'vermoedelijke plek' te laten bouwen, bijvoorbeeld om de slachtoffers van de Holocaust te gedenken. Dat is ongetwijfeld een nobel doel, van een sympathiek man. Maar het maakt er zijn claim dat hij de Nazi Schat gevonden heeft, niet geloofwaardiger op.


Geen opmerkingen:

Luisterboeken Podcast