Met het "vorderen der jaren" ben ik in mijn boeken teruggekeerd naar de plek waar het voor mij, als schrijver, allemaal begon - dat moet Atlantis geweest zijn, het soort Atlantis dan dat beschreven werd in de roman Terugkeer naar Atlantis van Hubert Lampo. Ik bedoel dan dat ik in boeken als Het Bloed van het Lam, Nostradamus in Orval, Het Illuminati Complot, De Paus van Satan of De Zaak Louis XVII een zeer persoonlijke "historische thriller"-versie van een door Lampo bedreven en beschreven magisch-realisme ben gaan opzoeken. Ik noem het dan "faction", een versmelting van feiten en fictie, die - wat mij betreft - vaak ook de grenzen opzoekt van werkelijkheid en verbeelding. Zonder het werk van Lampo zou ik nu heel andere boeken schrijven, neem ik aan. Ik leerde van zijn romans dat je de thematiek van je verhalen ook dicht bij huis kunt zoeken, in mijn geval in "Mysterieus België", zodat de realiteitswaarde versterkt en een "opschorting van het ongeloof" (in het fantastische) mogelijk wordt. En ik leerde van hem ook hoe je, met eenzelfde doel voor ogen, een essay kunt schrijven als een roman, en essayistische passages in een roman kunt verwerken. Ik beschouw Hubert Lampo dan ook als één van mijn geestelijke vaders, samen met bijvoorbeeld Stephen King.
Cultura24 (hét digitale themakanaal van de Publieke Omroep voor verdieping in kunst en cultuur) staat van 15 t/m 19 oktober in het
teken van het magisch-realisme. Dé roman in
dit genre is De komst van Joachim Stiller van Hubert Lampo, 35 jaar geleden verfilmd voor de televisie, en sindsdien niet meer te zien geweest. Maar nu dus op Cultura24, en wel op donderdag 18 oktober om 20.40 uur.
Hier volgt een kort artikel over de uitzending, geplukt van de website van Cultura 24:
Iconische roman
Galerie Mokum bestaat vijfentwintig jaar, noordelijke realist
Diederik Kraaijpoel is recentelijk overleden en realistische dichter
Jean Pierre Rawie brengt een nieuwe dichtbundel uit. Reden genoeg om
aandacht te besteden aan het (magisch) realisme in de kunsten. Met als
hoogtepunt na 35 jaar weer op de televisie te zien: De komst van Joachim Stiller.
De verfilming van de iconische roman van het magisch-realistische genre, geschreven door de Vlaamse auteur Hubert Lampo in 1960 verscheen ruim vijftien jaar later in 1976, geregisseerd door Harry Kümel, met hoofdrollen voor Hugo Metsers, Cox Habbema en Willeke van Ammelrooy. Voorafgaand aan de film vertelt schrijver Hubert Lampo over het ontstaan van het boek.
De verfilming van de iconische roman van het magisch-realistische genre, geschreven door de Vlaamse auteur Hubert Lampo in 1960 verscheen ruim vijftien jaar later in 1976, geregisseerd door Harry Kümel, met hoofdrollen voor Hugo Metsers, Cox Habbema en Willeke van Ammelrooy. Voorafgaand aan de film vertelt schrijver Hubert Lampo over het ontstaan van het boek.
Onverklaarbare verschijnselen
In De komst van Joachim Stiller ziet een Antwerpse
journalist zijn dagelijks, ordelijke leven in toenemende mate verstoord
door onverklaarbare verschijnselen. Zo ontvangt hij een brief uit 1919
die een gebeurtenis van veel latere datum vermeldt. Omdat deze
verstoringen steeds met de naam ‘Joachim Stiller' zijn verbonden, raakt
de journalist erdoor geobsedeerd. De ontknoping, die
veel te maken heeft met zijn traumatische ervaringen uit de Tweede
Wereldoorlog vindt plaats bij een psychiater– en later ook bij een
verlaten spoorwegstation in een Antwerpse buitenwijk.
Hiermee verweven is het verhaal van een Antwerpse kunsthandelaar, die
met een nieuw soort schilderkunst rijk denkt te worden. Hij gijzelt
hiertoe een zwakbegaafde kunstenaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten