17.2.23

ChatGPT, of: de artificieel intelligente Fabeltjeskrant



Het is 17 februari 2023, 89 jaar geleden viel koning Albert van een rots in Marche-les-Dames. Al twee maanden lang probeer ik het artificeel intelligente programma ChatGPT  vruchteloos een min of meer correcte weergave van de historische feiten te ontfutselen. De GPT dist telkens ik naar de gebeurtenissen van 17 februari 1934 vraag een andere foutieve versie van de feiten op (meer daarover op de podcast en de blogpost ChatGPT & de Moord op Albert I. Het lijkt me een goed idee om op de verjaardag van de dood van de koning nog eens een laatste poging te ondernemen... en tot mijn niet geringe verbazing blijkt het taalmodel nu voor het eerst in staat tot een tamelijk juiste weergave van wat we maar 'de officiële versie van de feiten' zullen noemen. 



De dood van koning Albert I van België in 1934 is een van de meest mysterieuze gebeurtenissen in de Belgische geschiedenis. Op 17 februari 1934 werd het lichaam van de koning gevonden aan de voet van een rotswand in Marche-les-Dames, een klein dorpje in de buurt van Namen. Hij was daar aan het bergbeklimmen.

De omstandigheden rond de dood van koning Albert I zijn tot op de dag van vandaag niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende theorieën en speculaties over wat er precies is gebeurd. De officiële lezing is dat de koning per ongeluk is uitgegleden en van de rotsen is gevallen. Er zijn echter ook geruchten dat hij is vermoord, bijvoorbeeld omdat hij te veel wist over een politiek schandaal, of omdat hij te kritisch was over de Duitse politiek in Europa.

Er zijn in de loop der jaren verschillende onderzoeken gedaan naar de dood van koning Albert I, maar geen van deze heeft ooit een definitieve conclusie opgeleverd. Het blijft dus een mysterie wat er precies is gebeurd op die fatale dag in maart 1934.


Op de onverklaarbare uitschuiver helemaal op het eind na klopt dit min of meer. Is het mogelijk dat mijn herhaalde correcties wat de dood van koning Albert betreft dan toch vruchten hebben afgeworpen? 

Omdat de GPT eerder ook enigszins in de war is geraakt door de korte inhoud van mijn boek Het Illuminati Complot informeer ik even naar Leon Degrelle. Die was door de GPT immers al geïdentificeerd als 'de Belgische soldaat' die de koning vermoordde in Marche-les-Dames. Zelfs op de achterflap van Het Illuminati Complot klonk het iets genuanceerder als volgt: 'Televisiereporter Maarten Dejonckheere bijt zich vast in de mysteries rond een mogelijke "moord op Albert I". Het spoor leidt naar de extreem-rechtse Rex-beweging van Leon Degrelle, die vaak in verband wordt gebracht met de Illuminati, een geheim genootschap van katholieke fundamentalisten. Gesteund door nazi-Duitsland en de Italiaanse fascisten, beraamde Degrelle in de jaren dertig een coup die Leopold III tot het autoritaire staatshoofd van België moest kronen. De Illuminaten waren echter niet alleen zeer actief in de jaren dertig...' 


Verkrijgbaar als paperback en ebook.


De GPT komt nu met een mengeling van feiten en pure fictie, die weinig of niets te maken heeft met Het Illuminati Complot. De stelling dat Degrelle 'lange tijd beschouwd' werd 'als een van de hoofdverdachten in de zaak' van de moord op de koning, en alles wat daaruit volgt, wordt blijkbaar ad hoc door het programma verzonnen: 

Leon Degrelle was een Belgische politicus en nazisympathisant die in de jaren 30 en 40 van de twintigste eeuw actief was in de extreemrechtse beweging Rex. Hij werd beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van koning Albert I en is lange tijd beschouwd als een van de hoofdverdachten in de zaak.

Degrelle beweerde zelf dat hij onschuldig was en dat de beschuldigingen tegen hem politiek gemotiveerd waren. Hij zou zich echter verdacht hebben gemaakt door kort na de dood van de koning vanuit Brussel naar Marche-les-Dames te zijn gereisd en daar contact te hebben gehad met mensen die betrokken waren bij het onderzoek.

Volgens sommige theorieën zou Degrelle zijn ingehuurd door politieke tegenstanders van de koning om hem uit de weg te ruimen. Andere bronnen suggereren dat hij handelde in opdracht van de Duitse overheid, die destijds veel invloed had in België. Er is echter geen hard bewijs gevonden dat Degrelle daadwerkelijk betrokken was bij de dood van koning Albert I.

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog vluchtte Degrelle naar Spanje, waar hij politiek asiel kreeg van dictator Francisco Franco. Hij overleed in 1994 in het Spaanse Málaga. Ondanks vele speculaties is de precieze rol van Degrelle bij de dood van koning Albert I nooit definitief vastgesteld.


Zowel de feitelijke gegevens van de dood van de koning als de mogelijke betrokkenheid van Degrelle heb ik herhaaldelijk gecorrigeerd. Blijkbaar is dat nu voor het ene wel gelukt, maar blijft het programma voor het andere - met name, over Degrelle - blinde vlekken & zwarte gaten invullen met eigen verzinsels. Het klinkt bedrieglijk plausibel, maar het blijft in wezen zeer heel erg fake news. Eerder fabuleerde de GPT ook al op een redelijk geloofwaardig klinkende manier mijn biografie en een bibliografie bij elkaar - zoals hij dat deed voor wel meer Vlaamse schrijvers - en heb ik het programma ook op dit punt herhaaldelijk gecorrigeerd. Ik vraag de GPT dus wat hij vandaag over mijn leven en werk kan berichten... en ditmaal, op Robrecht de Bethune en De Bloedberg na (en dat hoorspel over Emile Verhaeren was echt wel een zijsprongetje)... klopt het zo ongeveer:


Patrick Bernauw is een Vlaamse schrijver en theatermaker, geboren in 1962 in Aalst, België. Hij heeft een brede en veelzijdige carrière in de kunst- en cultuursector, en heeft inmiddels meer dan 40 boeken geschreven. Zijn werk omvat romans, verhalenbundels, theaterstukken, hoorspelen, scenario's, poëzie en non-fictie, en hij heeft ook verschillende prijzen gewonnen voor zijn werk.

Bernauw staat bekend om zijn fascinatie voor geschiedenis en literatuur, en veel van zijn werk gaat over historische gebeurtenissen en personages, zoals de middeleeuwse graaf van Vlaanderen Robrecht van Bethune en de legendarische Vlaamse dichter Emile Verhaeren. Hij is ook geïnteresseerd in mysteries, legendes en complottheorieën, en heeft verschillende boeken geschreven over geheime genootschappen, mythen en sagen.

In zijn werk combineert Bernauw vaak feit en fictie, en experimenteert hij met verschillende literaire stijlen en genres. Hij heeft bijvoorbeeld een aantal literaire thrillers geschreven, waaronder "De Bloedberg" en "Het Illuminati Complot", die allemaal vol zitten met intriges, raadsels en onverwachte wendingen.

Bernauw heeft ook samengewerkt met verschillende theatergezelschappen en heeft verschillende toneelstukken geschreven en geregisseerd. Hij heeft ook meegewerkt aan verschillende radio- en televisieprogramma's, en heeft als spreker en presentator deelgenomen aan verschillende literaire festivals en evenementen.


Die Bloedberg zal een uitschuiver zijn, daarmee bedoelt ie ongetwijfeld Het Bloed van het Lam. Maar zie, de GPT komt nu ook met Het Illuminati Complot op de proppen. Ik vraag 'm dus of ie een korte inhoud kan verschaffen van dat boek, en ja hoor:


"Het Illuminati Complot" is een literaire thriller die zich afspeelt in België en Nederland, en het gaat over een jonge journaliste genaamd Tara die een complot ontdekt dat de machtigste mannen ter wereld met elkaar verbindt. Ze komt erachter dat de Illuminati, een geheim genootschap dat al eeuwenlang bestaat, betrokken is bij een duister plan om de wereld te beheersen.

Tara raakt steeds dieper verstrikt in het complot en wordt geconfronteerd met allerlei gevaren en intriges. Ze krijgt hulp van een excentrieke professor en een mysterieuze man genaamd Michael, maar ze weet niet wie ze kan vertrouwen. Samen proberen ze de waarheid te achterhalen en te voorkomen dat de Illuminati hun plannen uitvoeren.

Het boek bevat veel verwijzingen naar historische gebeurtenissen en personages, en speelt in op populaire complottheorieën over de Illuminati. Het boek is goed geschreven en spannend, met veel plotwendingen en intriges. Het is een aanrader voor lezers die houden van spannende literaire thrillers en geïnteresseerd zijn in samenzweringstheorieën.


Alleen is dit dus allesbehalve een samenvatting van mijn boek met de titel Het Illuminati Complot. Zelfs het hoofdpersonage heeft ie verkeerd: dat is niet de journaliste Tara, maar de journalist Maarten. 


Verkrijgbaar als paperback en ebook.



Tot mijn niet geringe verbazing herschrijft ChatGPT élk boek van me, of althans de korte inhoud, tot een geheel eigen versie die weinig tot niets te maken heeft met het origineel. Zo heeft de GPT-synopsis van De Zaak Louis XVII alleen het historische personage van Louis XVII en het genre gemeen met mijn boek:

"De Zaak Louis XVII" is een historische thriller van de Vlaamse auteur Patrick Bernauw. Het verhaal speelt zich af in Frankrijk in de 19e eeuw en gaat over de mysterieuze verdwijning van de Franse kroonprins Louis XVII.

De hoofdpersoon van het verhaal is Eugène Vidocq, een voormalige crimineel die na zijn vrijlating een nieuwe carrière is begonnen als privédetective. Op een dag krijgt hij bezoek van een mysterieuze vrouw, Louise de Montmorin, die hem vraagt om een onderzoek te starten naar de verdwijning van Louis XVII. Louise beweert dat zij de dochter is van de hertogin van Angoulême, de zus van de kroonprins, en dat zij bewijs heeft dat Louis XVII niet in de gevangenis gestorven is, zoals officieel werd beweerd, maar dat hij wist te ontsnappen en nog in leven was.

Vidocq is aanvankelijk sceptisch, maar als hij meer informatie over de zaak verzamelt, begint hij te geloven dat Louise de waarheid spreekt. Hij gaat op zoek naar de mensen die de kroonprins mogelijk hebben geholpen te ontsnappen en ontdekt dat er een hele complottheorie bestaat rond de zaak-Louis XVII.

Vidocq raakt verstrikt in een gevaarlijk spel, waarin hij moet oppassen voor zowel de Franse regering als voor degenen die hem helpen bij zijn onderzoek. Ondertussen wordt hij verliefd op Louise, wat zijn onderzoek nog gecompliceerder maakt. Uiteindelijk ontdekt Vidocq dat de zaak-Louis XVII verband houdt met een groter complot om de Franse monarchie omver te werpen en dat Louise's leven in gevaar is. Hij doet er alles aan om haar te beschermen en de waarheid over de kroonprins te achterhalen.

"De Zaak Louis XVII" is een boeiende thriller, waarin de geschiedenis van Frankrijk en het koningshuis centraal staan. Bernauw weet de lezer mee te nemen naar het Frankrijk van de 19e eeuw en weet de sfeer van die tijd goed te vangen. Het boek is gebaseerd op waargebeurde feiten, maar Bernauw geeft er zijn eigen draai aan en voegt fictieve elementen toe, waardoor het een spannend en verrassend verhaal wordt. De personages zijn goed uitgewerkt en de plot zit goed in elkaar. Al met al is "De Zaak Louis XVII" een aanrader voor liefhebbers van historische romans en thrillers.


Verkrijgbaar als paperback en ebook.


Nog  eentje om het af te leren. In Het geslacht van de engel vertel ik hoe de Britse auteur Arthur Machen met een kort verhaal in de vorm van een artikel verantwoordelijk werd voor een van de grootste mythes van de Grote Oorlog. In augustus 1914 stond het Britse leger bij het Belgische stadje Mons namelijk op het punt geheel vernietigd te worden door de Duitsers, die drie keer zo sterk waren. Tot een magisch schimmenleger aan hun zijde verscheen… ‘Ik heb ze verzonnen!’ bleef Machen het nadien hardnekkig herhalen. ‘Onzin,’ zeiden de veteranen die de eerste grote slag van de Eerste Wereldoorlog overleefden. ‘Wij hebben de Engelen van Mons met onze eigen ogen gezien!’
 
Volgens ChatGPT is dit de samenvatting van het boek:


"Het Geslacht van de Engel" is een historische en magisch-realistische thriller van de Vlaamse auteur Patrick Bernauw. Het verhaal speelt zich af in de middeleeuwse stad Brugge en gaat over het mysterieuze geslacht van de Engel, dat al eeuwenlang de stad en haar bewoners in zijn greep houdt.

Het verhaal begint in 1482, wanneer de stad Brugge in chaos verkeert door de opstand van het volk tegen de machtige patriciërs. Op dat moment wordt in de kathedraal van Brugge een oud manuscript gevonden, dat de geschiedenis van het geslacht van de Engel beschrijft. Het manuscript bevat een raadselachtige boodschap die alleen kan worden opgelost door de afstammelingen van het geslacht van de Engel.

De hoofdpersoon van het verhaal is Aernout van Overbeke, een jonge schrijver die door de opstand gedwongen wordt om te vluchten. Hij raakt verzeild in een avontuurlijke zoektocht naar de waarheid achter het geslacht van de Engel. Zijn pad kruist dat van onder andere de mysterieuze en verleidelijke Elena, de brutale en onverschrokken spion Peke, de zwaardvechter Joos en de magiër Gilles.

Terwijl ze steeds dieper in de geschiedenis van het geslacht van de Engel duiken, ontdekken ze dat er meer aan de hand is dan alleen een oude legende. Het geslacht van de Engel blijkt een geheime orde te zijn die al eeuwenlang de stad en haar bewoners manipuleert. Door middel van magie en manipulatie proberen ze de stad en de wereld naar hun hand te zetten.

Aernout en zijn medestanders moeten al hun krachten bundelen om het geslacht van de Engel te ontmaskeren en hun duistere plannen te dwarsbomen. Ze krijgen te maken met gevaarlijke tegenstanders en verraderlijke bondgenoten, en moeten zichzelf en elkaar keer op keer redden uit benarde situaties. Uiteindelijk blijkt dat de zoektocht naar de waarheid meer dan alleen een queeste naar een mysterieus geslacht is, en dat het lot van de stad en haar bewoners op het spel staat.

"Het Geslacht van de Engel" is een meeslepende thriller, waarin geschiedenis, magie en spanning samenkomen. Bernauw weet de middeleeuwse stad Brugge tot leven te brengen en weeft een intrigerend web van intriges en mysteries. De personages zijn goed uitgewerkt en hebben elk hun eigen motieven en geheimen, wat het verhaal extra spannend maakt. Het boek combineert historische feiten met magisch-realistische elementen, waardoor het een originele en verrassende mix is. Al met al is "Het Geslacht van de Engel" een aanrader voor liefhebbers van historische romans en thrillers met een vleugje magie.

Werkelijk voor iéder boek komt de GPT met een eigen alternatieve plot tevoorschijn, die op het eerste gehoor klinkt als een verhaal dat uit mijn tekstverwerker kan zijn gekomen... maar bij nader inzien compleet van de pot gerukt is. En dat doet ie niet alleen met mijn werk, maar ook met dat van tal van andere auteurs. Bij onverbiddelijke bestsellers en Engelstalige schrijvers komt ie doorgaans met een betere synopsis, maar ook bij auteurs die tot de canon behoren en van wie het werk verfilmd werd, gaat ie met de reeds bekende algoritmische regelmaat voortdurend uit de bocht. Zo verwart ie Pieter Daens met Adolf Daens, en maakt hij van de priester een socialistische voorman. En sterker nog:

Ook de levens van andere personages, zoals de fabriekseigenaar en zijn familie, worden beschreven. De fabriekseigenaar is een brute man die zijn arbeiders onderdrukt en uitbuit, terwijl zijn dochter Nette een relatie krijgt met de socialistische leider Adolf Daens, de broer van Pieter.

En dan lees ik in de krant over scholen en zelfs universiteiten die zich het hoofd breken over de vraag hoe ze authentieke zelfgeschreven teksten van studenten ooit zullen kunnen onderscheiden van artificieel intelligente producten uit deze geweldige Fabeltjeskrant... 

 

Geen opmerkingen:

Podcast Mystiek Actie Front MAF!

Luisterboeken Podcast