12.5.23

Legenden van Lagelande - Patrick Bernauw: zeer korte griezelverhalen of stiftgedichten?
Zijn deze Legenden van Lagelande een proeve van blackout poetry, en dus stiftgedichten… of zeer korte griezelverhalen? Allebei, neem ik aan. Ik ben al enkele jaren gefascineerd door het schrappend schrijven van de blackout poetry, en voor mijn griezelverhalen liet ik me al eens inspireren door sagen en legenden. Nu vroeg ik mij af wat het zou geven als ik het Oost-Vlaams Sagenboek van Stefaan Top als bronmateriaal zou gebruiken. 

De collages van woord en beeld laten zich lezen en bekijken als berichten van gene zijde, boodschappen uit een parallelle wereld, de alternatieve realiteit van Lagelande – waar de mythes van Vlaanderen werkelijkheid zijn. Uiteraard zit er ruis op de lijn, is de communicatie gestoord, zijn de letters moeilijk leesbaar en komen de beelden slechts fragmentair door, en uit perspectief getrokken. De collages dienen ontcijferd te worden en hoewel ze oorspronkelijk in kleur werden gemaakt, heb ik uiteindelijk gekozen voor een compromisloos zwartgrijswit. Op deze webpagina heb ik enkele originele versies in kleur opgenomen. Andere kleurrijke versies kunt u eventueel opsporen op instagram.com/patrickbernauw, geheel gewijd aan mijn blackout poetry collages.

Het boek (48 blz 200x200, 17,95 €) kan besteld worden in elke online of plaatselijke boekhandel, of via de webwinkel van het POD-platform.

Luister hier naar de hoorspelversie van Legenden van Lagelande:

(geest)

Kom en
kom en -
Ga met mij mee
naar Parijs!

Witte Middernacht

's nachts
zag hij een schone witte poes
en hij nam die mee
en zie,
daar zat een schone juffrouw te pronken op een stoel en
Zij
zegt: 'Pak
mij.'
 honderdtwintig jaar was hij

verdoold! Ik hoorde 
hem roepen - van de ene kant
naar de andere


hij moest dertien deuren open doen
en op iedere deur waren dertien sloten
en zo geraakte hij in
het Duivelkasteel

Dat is echt,
dat vrouwmens op mijn lijf,
mijn bloed dat stilstaat...

Dat is verschillende keren gebeurd 's nachts
en ik droomde niet, ik werd
van de mare bereden. 


 

Geen opmerkingen:

Podcast Mystiek Actie Front MAF!

Luisterboeken Podcast