5.1.22

Welke schatten gingen verloren in Mespelare?

 Een tijdje geleden kreeg ik een artikel van 'een anonieme heemkundige' toegestuurd door een luisteraar van Mysterieus België. Het handelde over de Gouden Wieg, een legendarische schat die ooit begraven zou zijn in het dorpje Mespelare, gelegen tussen Aalst en Dendermonde, in de schaduw van de kerktoren. Er zat ook een exemplaar bij van een Vlaams Filmpje – een kort verhaal voor de jeugd – over deze Gouden Wieg, geschreven door Jef Scheirs, in 1931: 't Geheim van den Toren
Volgens de heemkundige was de legendarische schat niet van goud en zilver, maar ging het om heel iets anders… En zou de streekschrijver Jef Scheirs in cryptische bewoordingen een tipje van de sluier opgelicht hebben in zijn verhaal. 


De kerk van Mespelare, met de Turkse muts


Welke merkwaardige schat, afkomstig uit de kluizen van het beroemde klooster van Affligem, werd in 845 verstopt in Mespelare? Om daar exact 1000 jaar later opgegraven te worden door ene Eugène De Smet? En wat is er daarna mee gebeurd? Vragen die ik mij ook gesteld heb in de podcast De schatten van Mespelare... en waarop ik meen een antwoord gevonden te hebben...
Werden de schatten van Mespelare inderdaad overgebracht naar het Kasteel van Boechout, bij de beruchte Duivelsputten, die tot de Franse Revolutie eigendom van de paters van Affligem waren geweest? En in de jaren 30 van de vorige eeuw opnieuw tot het domein van de abdij gingen behoren?


De abdij van Affligem werd tijdens de Franse Revolutie herschapen in een ruïne.


Het kasteel van Boechout, bij Galgenberg & Duivelsput


De soundscapes die u hoort, zijn van Naami. De montage is van Antoine Derksen. 

Zelf woon ik al een leven lang 'op de Boechoutberg', en schreef ik over de vele mysteries van deze streek het boek Van Galgenberg tot Duivelsput.

Geen opmerkingen:

Podcast Mystiek Actie Front MAF!

Luisterboeken Podcast