20.6.24

De zieneres van Onkerzele gaat in... Blackout!Mysterieus België gaat de zomer in met een wat speciale aflevering... en een oproep aan onze luisteraars! Patrick Bernauw startte namelijk een nieuwe podcast, Het Mystiek Actie Front MAF! waarin op een niet altijd bloedernstige wijze ernstige onderwerpen worden behandeld, in mystieke, spirituele, paranormale, magisch-realistische en andere bovennatuurlijke sferen. Hij werkt daarbij samen met ( M i ). De podcast is tegelijk een workshop creatief schrijven, waarin vooral de techniek van het stiftgedicht gehanteerd wordt, ook bekend als blackout poetry, om inspiratie op te doen. Je kunt deze manier van schrijven - eigenlijk schrappen - nog het best vergelijken met het automatisch schrift van de surrealisten en de spiritisten... maar dan omgekeerd.

De eerste aflevering van MAF! draaide rond het thema 'synchroniciteit', een term uitgevonden door de Zwitsere psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung, ook 'betekenisvolle coïncidentie' genoemd. Je weet wel: Toeval dat, volgens jou, geen toeval kan zijn. Eén van de meest spectaculaire voorbeelden die Patrick Bernauw geeft, uit eigen ervaring, gaat over de manier waarop hij het Handschrift in handen kreeg, opgesteld door Gustaaf Schellinck, over het leven, de voorspellingen en de visioenen van Leonie Van den Dijck, de zieneres van Onkerzele. Patrick schreef over haar, samen met Guy Didelez, het boek Het Orakel Ontgraven en zij is ook het onderwerp van twee afleveringen van Mysterieus België:
Verschijningen, Zonnewonderen, het ongeschonden lijk
Voorspellingen over de dood van koningin Astrid en de moord op koning Albert

In de podcast van Het Mystiek Actie Front MAF! vormen de stiftgedichten die Patrick en ( M i ) maakten op basis van dit Handschriftin 1972 gestencild op een honderdtal exemplaren, een rode draad. Zij gaan na op welke diepere of hogere niveaus dit 'oerboek' over voorspellingen en visioenen tot hen spreekt, in de context van hun leven en werk, op spiritueel of mystiek vlak. MAF! wil nu graag ook een aantal bladzijden waaruit Patrick en ( M i ) al blackout boodschappen haalden, ter beschikking stellen van een groter publiek. Met de bedoeling dat (vele) anderen (vele) andere boodschappen uit deze pagina's zouden stiften. Het is ook de intentie van MAF! om met de beste inzendingen een podcast te maken, of zelfs een boek uit te geven. 

De zieneres van Onkerzele / Blackout! bevat fragmenten uit de eerste aflevering van MAF!, Synchroniciteit is een bruut natuurfeit, met een kleine selectie Leonie Blackouts van Patrick en ( M i ) en een voorbeeld van de manier waarop zo'n blackout dan weer de inspiratie leverde voor een gedicht. Hieronder vind je enkele blackouts in beeld.   

Wie zin heeft in dit MAF! project, kan alvast zijn of haar oor te luisteren leggen bij de podcast:
https://www.spreaker.com/podcast/het-mystiek-actie-front-maf--6170589
De bladzijden uit het Handschrift worden ter beschikking gesteld voor leden van de MAF! Supporters Club (€4,99 per maand):
https://www.spreaker.com/podcast/het-mystiek-actie-front-maf--6170589/support


( M i )


( M i ) 


( M i ) ( M i )

Geen opmerkingen:

Podcast Mystiek Actie Front MAF!

Luisterboeken Podcast