13.12.10

Raadselachtige lettertjes in de ogen van de Mona Lisa - Gva.be


Kunsthistorici hebben minuscule lettertjes ontdekt in de ogen van de Mona Lisa. Met het blote oog zijn ze niet waarneembaar, maar onder een vergrootglas zijn in het rechteroog de letters LV te lezen en in het linkeroog de letters C en E of B, en het cijfer 72 of de letter L en een 2.
LV verwijst misschien naar de schilder zelf, Leonardo Da Vinci. De lettertjes in het 500 jaar oude doek kwamen tevoorschijn toen men hoge-resolutiebeelden van Mona Lisa's ogen vergrootte.
"De tekens zijn zeer moeilijk te ontcijferen, ook al door de ouderdom van het werk", aldus Silvano Vinceti, de voorzitter van het Italiaanse Comité voor Cultureel Erfgoed.
"Bewust aangebracht"
Een van Vinceti's collega's werd op spoor van deze ontdekking gezet door een 50 jaar oud boek dat hij bij een antiquair vond. "We staan nog maar aan het begin van het onderzoek", aldus Vinceti. "Het is zeer eigenaardig dat al die tijd niemand die tekens ontdekt heeft. Het staat vast dat ze bewust door de schilder werden aangebracht, maar omdat ze in de donkere pupillen en niet in de lichtere irissen staan, lijkt het een duidelijke poging om de symbolen zo onherkenbaar mogelijk te plaatsen".
Da Vinci gebruikte doorheen zijn hele oeuvre allerlei symbolen en verborgen boodschappen. Volgens de kunsthistorici is dat ongetwijfeld ook voor de Mona Lisa het geval. Da Vinci was zo zeer gehecht aan het doek dat hij het op het eind van zijn leven overal met zich meenam.
Lees meer:
Raadselachtige lettertjes in de ogen van de Mona Lisa - Gva.be

Geen opmerkingen:

Podcast Mystiek Actie Front MAF!

Luisterboeken Podcast