22.4.12

Boon-Aparté, verteltheater van Patrick Bernauw en Freek Neirynck op de Gentse Feesten


Patrick Bernauw herwerkte het toneelstuk Louis Paul Boon Ontmaskerd/t? dat hij in 1994 schreef, samen met Freek Neirynck, tot deze verteltheater solo waarin Boontje nog steeds druk, druk, druk ontmaskert... Met een Louis Paul Boon ’t Is maar een Kwis Quiz en Boon-Aparte gasten als Erik Vlaminck, Geertrui Daem, of Freek Neirynck zelf natuurlijk... en de Literaire Creatoren van de Afdeling Literaire Creatie, Aalst... om nog te zwijgen over een aantal zeer speciale "verrassingsgasten".


Performer Patrick Bernauw neemt het toneelstuk Louis Paul Boon Ontmaskerd/t? dat hij in 1994 schreef samen met Freek Neirynck, als uitgangspunt voor een nieuwe verteltheater solo, waarin Boontje nog steeds druk, druk, druk ontmaskert... in een joint venture waarin Bernauw & Neirynck beurtelings zowel in de huid van auteur als regisseur kruipen, en hun ervaring met biodrama (Freek) en interactief improvisatietheater (Patrick) maximaal uitspelen.


Zo wordt in Boon-Aparté niet alleen op fragmentarische wijze het levensverhaal van Louis Paul Boon verteld (en uiteraard ingezoomd op zijn werk), maar geven de auteurs-regisseur aan de performer ook volop de gelegenheid om de actualiteit, “de werkelijke wereld daarbuiten”, in de fictie van het theater te laten “inbreken”. Er worden immers interventies voorzien van “gasten” – zowel "literaire gasten" (m/v) als Geertrui Daem, Erik Vlaminck en uiteraard Freek Neirynck (op 19 juli)maar ook nogal speciale “verrassingsgasten” (op 17 en 21 juli). En er is een Louis Paul Boon Quiz! 
In twee fotomontages werd op cryptische en redelijk idiote wijze "een Boon of een Boontje verwerkt in een spreekwoord, een gezegde of een uitdrukking". Mail het "verboonde" spreekwoord, het gezegde of de uitdrukking naar boontjeskwis@inter-actief.be en de eerste die ons een juist antwoord bezorgt, wint een vrijkaart voor Boon-Aparté, het verteltheater van en met Patrick Bernauw en Freek Neirynck, op 17, 19 en 21 juli in de Parnassus, Gent!


(DE TWEE VERBOONDE SPREEKWOORDEN WERDEN ONDERTUSSEN GEVONDEN DOOR CHRIS VERHELST EN MARIJKE SULTANA BECHAN. WIL JE DE SPREEKBONEN QUIZ ZELF NOG SPELEN, DAN VIND JE HIER DE OPLOSSINGEN.)


  
 
"Boon ontmaskerT wijst op de essentie van zijn werk: de verstarde, huichelende maatschappij van zijn blinddoeken beroven en voor de spiegel zetten in de hoop dat dit leidt tot een nieuwe bewustwording en een beter geweten," schreef Roel Richelieu van Londersele destijds over Louis Paul Boon Ontmaskerd/t? In Boon-Aparté wordt treffend aangetoond dat  de honderdjarige Louis Paul Boon in zijn Boonjaar nog altijd druk, druk, druk bezig is te ontmaskeren.

Zeggen de auteurs hierover: “Zelfs postuum neemt de rebelse dwazekloot uit Erembodegem het nog steeds op voor het soort tedere anarchisten van zijn slag, dat met alle mogelijke - en ook een paar onmogelijke - middelen door het culturele en politieke establishment monddood wordt gemaakt. Krijgt de Grootste Vlaamse Volksschrijver  (dixit Bart De Wever) in Aalst een Pracht & Praalfeest om U tegen te zeggen, dan zet hij ze, zo tussen de lijnen door, en gralèk op z'n Oilsjters, toch nog een neus & in hun blote marketing -en publiciteitsgeflikker. Plaatsten wij Boontje in 1994 nog in zijn stamcafé De Jager in Erembodegem, waar hij samen met de volksmensen die hem zo lief waren graag een pintje dronk, dan bleken dezelfde volksmensen nu zorgvuldig geweerd te worden op de officiële opening van zijn Jaar. Allerlei cultureel correcten, notabelen en sponsors, en vooral politici, van allerlei pluimage struikelden er wel over elkaars voeten om toch maar even in zijn spotlicht op te kunnen duiken. Nu ja, eerder was er dan ook al een ex-Vlaams Belanger en notoir Boon-basher per ongeluk in zijn beschermcomité gedropt..."

Het verhaal van de (poging tot) recuperatie van een schrijver en zijn werk door allerlei politieke krachten en machten, zorgt ervoor dat dit stuk – of deze performance – ook een politieke satire wordt, en maakt het brandend actueel...

Parnassus
Oude Houtlei 122 


Tickets: 12 euro.
 
Dinsdag 17 juli, 18 uur
met als gasten: 
de Literaire Creatoren uit Aalst
& Mystery Guests.
 
Donderdag 19 juli, 20 uur 
met als gasten: 
Geertrui Daem, Freek Neirynck & Erik Vlaminck.
 
Zaterdag 21 juli, 18 uur
met als gasten: 
de Literaire Creatoren uit Aalst
& Mystery Guests.


Geen opmerkingen:

Luisterboeken Podcast