26.9.16

Retrospectieve Daniel Janssens - met o.a. ook (stift)gedichten van Patrick Bernauw



























Op zaterdag 15 oktober om 16 uur vindt in het Koetshuis, Abdijstraat 10 in Geraardsbergen, de opening plaats van de Retrospectieve Daniël Janssens, waarop ik u bij deze graag uitnodig... om diverse redenen.



Daniël Janssens werd in zijn jeugd omringd door gekende kunstenaars, die een diepe indruk op hem hebben gemaakt, en aanwezig zijn gebleven in zijn werk. De retrospectieve omvat een vijftigtal beeldhouwwerken in brons, hout en steen. 

Gemodelleerd met de zorg van een goudsmid bieden de sculpturen een nieuwe visie op het aardse. Hoe groter ze zijn, hoe meer ze de indruk wekken te zweven, zich bevrijdend van de zwaartekracht. De vormgeving sensueel gestroomlijnd, onderbroken door uithollingen waarin een nieuw beeldhouwwerk ontluikt. Een beeld in een beeld waardoor het licht spelend bezit neemt van de duisternis en een eigen leven gaat leiden.

Naast sculpturen worden ook een aantal juwelen, schilderijen, tekeningen en illustraties tentoongesteld - door kenners omschreven als 'een eerbetoon aan de grafische kunstenaars uit de Renaissance'.


Het is in de loop der jaren een beetje ondergesneeuwd geraakt, maar ik ben eigenlijk gedebuteerd als dichter, met drie bundels die kort na elkaar en - achteraf bekeken - misschien ook wel wat 'te vroeg' verschenen. Een tuiltje antarctische rozen zag het licht in 1982 bij de poëziestichting Vers, waar ook Frank Pollet bij betrokken was. Uit de ouwe-foto-doos (1983) en Want de golem is geen mens  (1984) verschenen beide bij de Nederlandse uitgeverij Opwenteling. Daarna richtte ik mijn aandacht vooral op proza, maar al die tijd ben ik poëzie blijven schrijven en ook sporadisch publiceren - soms al eens geniepig in een boek dat overwegend uit proza bestond (De komedianten van de Bastille, Davidsfonds-Infodok, 2000). Pas recent ben ik mij weer uitdrukkelijk op poëzie gaan richten, in de Memoires van Heer Halewijn of Scharpenelle (beide verschenen in 2014 bij de Scriptomanen) of Eutopia/Blackout (De Scriptomanen, 2016).


In 1985 sloot ik mijn 'Eerste Poëtische Periode' af met De Balegemse Gedichten - een serie van zes gedichten geschreven bij pentekeningen van Daniël Janssens. Tekeningen en gedichten werden in een bibliofiele map verzameld en ook samen tentoongesteld. Dertig jaar later vroeg Daniël mij of ik zin had om mee te werken aan de op handen zijnde Retrospectieve, waarin ook De Balegemse Gedichten hun plaatsje zouden krijgen, en voorgedragen worden door Marleen De Smet. 

Graag, zei ik... en dus selecteerde ik een aantal stiftgedichten en 'blackout poetry' stukken... en zo zal, in het kader van de Retrospectieve Daniël Janssens, ook een hoekje gereserveerd worden voor mijn werk. 

Imagine


Maltese Temple




Geen opmerkingen:

Podcast Mystiek Actie Front MAF!

Luisterboeken Podcast