22.11.08

Lannoo's Boekenmagazine

Gisteren Lannoo's Boekenmagazine toegestuurd gekregen. De Inhoud - nuja - leest als een Cataloog Bekende Vlamingen die je hebt meegegrist uit de supermarkt. Evy Gruyaert en Lien Van de Kelder dansen de wereld rond, tuinkabouter Piet Huysentruyt kookt een vol jaar olijk en vrolijk, Witse wordt anders bekeken, Lieve Blancquaert gaat voorbij de grens, en verder zijn er nog Annemie Struyf, Liesbeth List en Stef Bos, en topchefs die de sterren van de hemel koken, en fotoboeken, en cadeauboeken ook, en inspirerende woonideeën, en...

En geen schrijvers.

Maar voor de rest gaat alles best met het boek, zeker weten! Oké, het gaat iets minder goed met de schrijvers, en ik heb het dan niet over de ghostwriters die al de boeken writen waar het zo goed mee gaat en waar Lannoo's Boekenmagazine vol mee staat, nee... ik heb het over de echte schrijvers. Jeweetwel, die met de flitsende stijl en de diepere inhoud, die met de meeslepende, geheel zelfbedachte, geheel zelfgeschreven verhalen. De schrijvers, kortom, die je op de Boekenbeurs - waar weer een record aantal bezoekers werd genoteerd, allemaal echte boekenliefhebbers, geen BV-toeristen hier - in het hoekje moet zoeken waar geen volk meer te vinden is omdat al dat volk in de rij staat voor Hot Marijke, Kabouter Plop of Paul D'hoore.

Het gaat zo goed met het boek en de Boekenbeurs dat een schrijver - zo'n echte, zo'n ouwerwetse, zo'n ambachtelijke - zich daar eigenlijk niet meer thuis voelt, laat staan op zijn plaats. Zoals die echte, ouwerwetse en ambachtelijk geheel zelf zijn boeken volschrijvende schrijver zich ook in de boekhandel hoe langer hoe minder op zijn plaats voelt op zijn donker en verloren achterinplankje - jeweetwel, achter de Top en Tip Tienen en de topchefs die de sterren van de hemel koken - waar hij nog hooguit een paar maanden geduld wordt om dan na een jaar of zo genadeloos gedumpt te worden en plaats te maken voor weer een verse serie spiksplinternieuwe inspirerende woonideeën of de nieuwe pennenvruchten der Goedele Liekensen en Stephanie Planckaerten van deze wereld.

Ik zie vandaag de dag veel van die echte schrijvers steeds vaker uitwijken naar het wereldwijde web, waar hun stem wel nog gehoord wordt, soms zelfs in discussies die ook ergens over gààn - het soort discussies waar in een boek, op de Boekenbeurs of in de boekhandel steeds minder plaats voor is. En hoe minder die schrijvers - de ouwerwetse, de ambachtelijke - boeken gaan schrijven, hoe beter het zal gaan met het boek, je zult wel zien. Op naar prachtig nieuwe recordcijfers voor de Boekenbeurs en ieder seizoen een schitterend vers Lannoo's Boekenmagazien!

Geen opmerkingen:

Podcast Mystiek Actie Front MAF!

Luisterboeken Podcast