11.3.16

Daar heb je het Onafhankelijk Radiofonisch Gezelschap Orage weer!


Het is alweer een tijdje geleden - 26 jaar om precies te zijn - dat ik 'de grote stap' zette en zelfstandig 'auteur' werd. Hoewel zelfstandig 'duizendpoot' misschien een betere omschrijving was geweest. Mijn belangrijkste activiteit en bron van inkomsten was weliswaar het schrijven van teksten (verhalen, romans, gedichten, essays, toneel, scenario's - dat laatste toen nog alleen voor de radio, voor luisterspelen) - maar de schrijver in mij ging noodgedwongen en tegelijk met groot genoegen in concurrentie met de performer, de regisseur, de producer en nog zo één en ander.

Samen met mijn broer Ferna was ik gestart met het produceren van luisterspelen voor de vrije radio's. Hij deed het geluid en de muziek, ik zorgde voor de teksten en de stemmen en werkte daarvoor nauw samen met o.a. Guy Didelez en een aantal amateur-toneelspelers uit de streek van Aalst. In 1988 werd het duidelijk dat ik zowaar een bedrijfje kon bouwen op die producties: eind jaren 80, begin jaren 90 waren we met een wekelijks 'cultureel programma' van een uur te horen op meer dan 50 vrije radio's. De programma's, variërend van radiomusicals tot besprekingen van stripverhalen en live 'lezingen' in studio's ergens te velde (en dat mocht je vaak nogal letterlijk nemen) werden door een beperkte ploeg geschreven, geregisseerd, gemonteerd, opgenomen en gedistribueerd via cassettes. Reclamevrij, want 100% betaald door de reproductie- en uitzendrechten die geïnd werden door Sabam.

Het bedrijfje had een klinkende naam: het Onafhankelijk Radiofonisch Gezelschap, afgekort Orage - wat zowel op z'n Frans geïnterpreteerd als op z'n Engels werd uitgesproken. Toen de luisterspelen op de vrije radio's eind jaren 90 door Sabam werden getorpedeerd, hielden we op met 'audio drama' maken, maar bleef mijn bedrijfje gewoon onder dezelfde naam opereren. Ik ging scenario's schrijven voor de televisie, en er waren de boeken - later kwam daar het muziektheater bij, en nog later gingen we in samenwerking met vzw de Scriptomanen ook interactief theater maken, moordspelen en stadsspelen vooral.

Een genre dat voorgoed tot een vervlogen eeuw leek te behoren - het luisterspel - kreeg met de komst van het internet en alle daarbij horende digitale mogelijkheden echter een nieuwe adem. En zie, zovele jaren later zit ik weer met een koptelefoon op montages te maken, verzorgt Ferna opnieuw de speciale effecten en de muzikale omkadering (hij opereert nu onder de naam Naami) en kan ik mij weer uitleven als 'stemacteur'. Het Onafhankelijk Radiofonisch Gezelschap is, podcastgewijs, opnieuw geworden wat het oorspronkelijk geweest is. Back to the roots heet dat dan.

En ik, ik amuseer mij weer enorm. Zo bijvoorbeeld met deze opname van een tekst van Els Vermeir:Je kunt de Utopia Podcast ook volgen, beluisteren en downloaden - allemaal gratis! - via:
www.teambuildings.eu
en
www.eutopia.podomatic.com


Geen opmerkingen:

Luisterboeken Podcast