21.5.16

Het Ware Verhaal van Calamity Jane: podcast, app en toneelbrochureAmerika, de Nieuwe Wereld, de Far West... was voor Europeanen vier eeuwen lang een waar Eutopia. Deze musical op teksten van Guy Didelez en mezelf, en met muziek van Fernand Bernauw vertelt het 'ware verhaal' van de legendarische heldin, tevens grootste leugenares van het Woeste Wilde Westen: Calamity Jane. Aan een relatie met Wild Bill Hickock - nog zo'n mythe uit de Far West - hield zij een dochter over. Jane stond Janey echter af voor adoptie aan een rijke Engelse koopvaardijkapitein, met de bedoeling het meisje een beschaafde opvoeding te geven. Later wilde Calamity Jane haar dochter terug, maar zou die dochter haar onwaarschijnlijke moeder nog aanvaarden? 

Gebaseerd op historische gegevens, gebracht met een ferme snuif vaak koldereske humor en een fikse dosis ambiance muziek (country, folk, rock, blues)… een onvervalste western in het Nederlands, nu in 3 delen te beluisteren en te downloaden op de Utopia Podcast of in een app: het Virtueel Muzikaal Museum op izy.Travel. Allemaal gratis! Ik nam zelf, als vanouds, de stem van verteller voor mijn rekening. Verder hoort u  
Frederika Schollaert als Calamity Jane, Ann Devuyst als Janey, Luc Borms  als Wild Bill Hickock en Lieve De Schepper  in de backing vocals. Composities, productie, arrangementen & programming zijn zoals gewoonlijk van Fernand Bernauw (www.naami.be).

De toneelversie van dit verhaal, getiteld De Dochter van Calamity Jane, werd in 1997 bekroond met de Wim Verbeke Prijs voor Jeugdtheater. Aan de prijs was een productie van het Koninklijk Jeugdtheater verbonden, maar toen dat door allerlei omstandigheden niet mogelijk bleek, regisseerde ik het stuk zelf een eerste keer in een musicalversie voor Garamondi Teater in Geraardsbergen (1999), met live muziek en met in de hoofdrollen Frederika Schollaert en Ann Devuyst. Ik kon geen afscheid nemen van de liedjes, die ook op cd waren opgenomen, en om ze live te kunnen brengen in een mengeling van muziek- en verteltheater, richtte ik Compagnie de Ballade op. Het Ware Verhaal van Calamity Jane - een 'café chantant in western sfeer', ook wel een 'mini-musical' genoemd - was onze eerste productie. Met een wisselende bezetting trokken we zo jarenlang door het Vlaamse land. Calamity Jane werd daarbij o.a. ook vertolkt door Amaryllis Temmerman, Wild Bill Hickock door de betreurde Dirk Biddeloo. Daarna regisseerde ik nog een muzikale theaterversie voor Nieuw Leven in Aalst, en een jongerenversie voor toneelgroep De Jongstleerende met muziek van de live band @Vundum

Het toneel- en musicalscript is nu ook verkrijgbaar in boekvorm:


En als ebook, met gratis preview, o.a. bij Kobo en Scribd:Opvoeringsrechten Musical/muziektheater (korte of lange versie)
Wie het toneelstuk of de musical wenst op te voeren, dient over de schriftelijke toestemming van de rechthebbenden te beschikken (verkrijgbaar via info@inter-actief.be) en te voldoen aan de opvoeringsrechten SABAM.
Er is een musicalpakket beschikbaar, dat bestaat uit MP3's van de instrumentale en vocale versie van de liedjes + een theaterbrochure (Word document) voor een 'musical korte versie' en een 'musical lange versie'. Ze zijn verkrijgbaar aan 53 euro.
Deze swingende western is uitstekend geschikt voor zowel toneelgezelschappen als secundaire scholen!

Geen opmerkingen:

Podcast Mystiek Actie Front MAF!

Luisterboeken Podcast