24.11.23

In gesprek met Guy Didelez over "James Ensor, mijn (on)gerijmd leven"In James Ensor: Mijn (on)gerijmd leven reconstrueerde mijn compagnon de route Guy Didelez samen met Caryl Strzelecki het leven van de beroemde kunstenaar in 40 rijmpjes en verzen, en evenzovele illustraties. Humoristisch, toegankelijk en aangevuld met weetjes over het leven van Ensor, voor een publiek van 9 tot 99 jaar.

Guy Didelez gaf enige tijd les, Nederlands – maar is sinds 1995 voltijds schrijver van voornamelijk jeugdboeken, toneelteksten en scenario’s. Jaarlijks geeft hij honderden lezingen in scholen en zijn boeken worden geregeld herdrukt… en zijn ondertussen vertaald in het Duits, Frans, Italiaans, Zweeds, Noors, Spaans, Tsjechisch, Fins, Sloveens, Thais, Engels en Koreaans. Caryl Strzelecki is illustrator, strip- en reclametekenaar, cartoonist… Hij werkte o.a. samen met Rudi Vranckx.

Het gedicht De beelden uit mijn kinderjaren geeft een uitstekend idee wat je zoal mag verwachten:  

De beelden uit mijn kinderjaren,
ik neem ze eeuwig met me mee.
De aap die op een vis wil varen,
Oostende, moeder en de zee.

De maskers in de glazen kasten,
de griezel met zijn grote kop.
Ze kruipen in mijn duurste kwasten,
ze duiken in mijn werken op.

De winkellade vol met knoppen,
de beesten die ik zo goed ken...
Ik zal het nooit kunnen verstoppen:
ze zijn een deel van wie ik ben...

In 2023 vieren wij ons veertigjarig jubilé van diverse samenwerkingen voor radio, televisie, op het podium en uiteraard ook in boekvorm. En uiteraard ook een vriendschap die al dertig jaar mocht duren.  Samen met Guy keert ik in dit interview terug in de tijd, naar het jaar 1983, toen we zij aan zij op de Boekenbeurs zaten met ons eerste boek. Naar de strijd van die beginjaren, de kringen rond het literair tijdschrift Initiatief, de eerste (jongeren)uitgeverij die ik als prille twintiger  mee uit de grond stampte. 
Zo kom je niet alleen veel over een schildersleven te weten, maar ook over onze twee schrijverslevens. 

Het interview vond plaats in de bibliotheek van het Predikheren in Mechelen, en werd voorbereid samen met de schrijversklassen van het Conservatorium van Mechelen en die van de Academie voor Podiiumkunsten in Aalst, waar ik docent creatief schrijven ben. Zo kozen enkele van mijn cursisten een favoriet gedicht uit de bundel om voor te lezen, en gaven ze daar ook enige toelichting bij.


Geen opmerkingen:

Podcast Mystiek Actie Front MAF!

Luisterboeken Podcast