5.1.11

Gedichtendag Aalst, 27 januari 2011: Literaturelure!Het Aalsters Literair BonTgenootschap is een spiksplinternieuwe vereniging die zich tot doel stelt Aalst op de literaire kaart te plaatsen. Wij gaan meteen van start met een literair festival dat aansluit bij Gedichtendag, donderdag 27 januari: Literaturelure. Als curator van dit evenement werd gekozen voor Patrick Bernauw.

Om 19u30 geeft men de aftrap in de stedelijke openbare bibliotheek (CC De Werf, Molenstraat 51, Aalst), waar de prijsuitreiking plaatsvindt van de wedstrijd Stapelgedichten. Hier start vervolgens een poëtische wandeling, waarbij de deelnemers op drie verschillende plaatsen drie voorstellingen van telkens een klein half uur meemaken.

Patrick Bernauw tart de Vloek van Macbeth, hier samen met Luc en Marc Borms
in De SterkeVerhalen Blues van Compagnie de Ballade.


Zo tart Patrick Bernauw in boekhandel Woeste Willem William Shakespeare’s vervloekte stuk Macbeth, door precies de passage te brengen waarin de authentieke vervloeking voorkomt die door de eeuwen heen voor allerlei rampen en onheil heeft gezorgd. Een wetenschappelijk experiment of literaire stand up comedy? In Qarfa brengt Luc Borms dan weer in de stijl van Tom Waits gedichten van Vlaanderens grootste poète maudit, Jotie T'Hooft. Luc maakte deel uit van Compagnie de Ballade, het gezelschap voor muziektheater waarmee Patrick Bernauw meer dan tien jaar lang door Vlaanderen toerde en dat in 2010 zijn laatste voorstelling speelde.En dan zijn er nog de Triptieken van Poëzie & Beeldende Kunst in het Stedelijk Museum ’t Gasthuys… In den beginne waren er de Verzamelde Gedichten van Erik Heyman, die in 2010 overleed, nog geen vijftig jaar oud. Negen beeldende kunstenaars (m/v) maakten of kozen een werk dat nauw aansluit bij/ontstond uit/ beïnvloed werd door Eriks poëzie: Willy Beeckman, Lieve Bollaert, Chris Bulté, Walter De Rycke, Jan Dierck, Michel Janssens, Jean-Pierre Paeleman, Renaat Ramon en Patrick Van Craenenbroeck. En negen dichters (m/v) schreven een gedicht dat nauw aansluit bij/ontstond uit/beïnvloed werd door deze negen kunstwerken: Patrick Bernauw, Bert Bevers, Piet Brak, Reine De Pelseneer, Albert Hagenaars, Frank Pollet, Anja Van Geert, Kirstin Vanlierde en Willie Verhegghe. Zo ontstond negen maal een Poëtisch Triptiek. De nieuwe gedichten kwamen in een vormgeving van Katrien Van Schuylenbergh op posters terecht en worden samen met de kunstwerken tentoongesteld, tot eind februari. Zowel de kunstwerken als de posters en de Verzamelde Gedichten van Erik Heyman zullen verkrijgbaar zijn op de vernissage.


Literaturelure eindigt omstreeks 22 uur in Qarfa met een gezellige drink. Hier kunnen alle Literatureluurders ook een gratis poëzieposter kiezen.

Kaarten (€ 10, inclusief poëzieposter) zijn hier te koop:


* Qarfa, Stationsstraat 13, Aalst. Telefoon: 053/608890. Mail: info@qarfa.be

* Woeste Willem, Pontstraat 4, Aalst. Telefoon: 053/703777. Mail: info@woestewillem.be

De plaatsen zijn beperkt, dus… Reservatie verplicht!

Geen opmerkingen:

Podcast Mystiek Actie Front MAF!

Luisterboeken Podcast