16.9.13

Heruitgaven Schrijverspunt: "Het Illuminati Complot" en "De Paus van Satan"


In die goeie ouwe tijd toen uitgevers nog boeken verkochten in plaats van bundels bedrukt papier, bouwde je als schrijver een backlist op, met oude titels die misschien niet meer aanwezig waren in de boekhandel, maar wel nog verkrijgbaar. Maar dat veronderstelt het beheren van een stock en grote (dure) magazijnen. Steeds sneller, om plaats te maken voor verse ladingen bedrukt papier die mogelijk een kortstondige hype zullen opleveren, en bij bepaalde echte grote uitgeefhuizen al na iets meer dan een jaar, gaan boeken dan ook de ramsj in. Ze worden dan niet noodzakelijk aan dumpingprijzen verkocht in het tweedehands-circuit (dat ook al oververzadigd en/of op apegapen ligt), omdat de uitgevers er terecht van uitgaan dat het lezerspubliek anders wel eens de kat uit de boom zou gaan kijken, en eenvoudig een jaartje wachten met aankoop tot het boek in de solden ligt. Nee, boeken worden tegenwoordig koudweg vernietigd. Ook boeken die het niet echt slecht gedaan hebben en waarvan er binnen het jaar toch vlot meer dan duizend over de toonbank zijn gegaan, maar waarvan er nog een duizendtal op kopers liggen te wachten. "De verkoop is compleet stilgevallen," zegt men dan - uiteraard, want in de boekhandel is het boek niet meer aanwezig. En dus, weg ermee!
  
Als nog in een andere eeuw gedebuteerd schrijver - soms lijkt het ook wel eens het hele millennium (dat het ook is) - stoot dit mij tegen de borst. Van al die geesteskindjes waarin je zoveel tijd en energie en je hele hebben en houden qua talent en vakmanschap hebt gestopt, is na amper een paar jaar nog nauwelijks een spoor te bekennen.

"Onverkoopbaar," beweert de uitgever.

Nochtans hoef je als uitgever helemaal niet meer over grote magazijnen te beschikken om een boek in stock te houden: je kunt dat perfect doen met "printing on demand" (POD), zonder de minste investering in ruimte, tijd of centen. Kopen en verkopen kan allemaal automatisch via online winkels; als bona fide uitgever kan je ervoor zorgen dat de auteur zelfs rechtstreeks een royalty uitbetaald krijgt per verkocht exemplaar. Je kan het boek ook in het fonds houden als ebook. Dat kost je eveneens virtueel niks.

Maar nee hoor.  "Onverkoopbaar," beweert de uitgever.

Nochtans verkoop je er zelf nog aardig wat (uit de stock die je zelf aan dumpingprijzen mocht inslaan) tijdens je lezingen. En als je die onverkoopbare boeken aanbiedt als ebook - tegenwoordig kun je dat als auteur makkelijk zelf - blijkt het, zelfs via een in de Lage Landen nog steeds niet zo populair medium als het ebook, best mee te vallen met die onverkoopbaarheid. De prijs van je ebook ligt dan ook de helft lager dan de prijs waaraan de grote jongens je boek destijds als ebook aanboden (en dan nog verdien je per verkocht exemplaar het dubbele of zelfs meer dan wat je destijds als royalty zou opgestreken hebben). En al de mensen die er om een of andere reden niet toe gekomen zijn je boek aan te schaffen toen het nog in de boekhandel verkrijgbaar was, komen binnen de kortste keren toch wel weer bij jou terecht.

"Onverkoopbaar", dus.

Samen met de POD-uitgever Schrijverspunt geef ik die "oude" boeken van me nu een tweede, voornamelijk virtuele, leven. Het Bloed van het Lam en Nostradamus in Orval waren al eerder beschikbaar als POD-uitgave; sinds deze week zijn nu ook Het Illuminati Complot en De Paus van Satan in zowat alle online boekhandels verkrijgbaar, en uiteraard ook in mijn eigen Bol.com webwinkel.  Wie graag gratis een voorproefje leest, kan daarvoor terecht bij de gratis preview van de ebooks (volg de links).Televisiereporter Maarten Dejonckheere bijt zich vast in het onderzoek naar het dodelijk 'ongeval' van koning Albert I in 1934 in Marche-les-Dames. Hij ontdekt dat de officiële versie van de feiten een sprookje is. Werd Albert I het slachtoffer van een passioneel drama of van een politiek complot? En wat heeft een voorspelling van de zieneres van Onkerzele, Leonie Van den Dijck, met dit alles te maken? Het spoor leidt naar de Rex-beweging van Léon Degrelle, die vaak in verband wordt gebracht met de Illuminati, een geheim genootschap van katholieke fundamentalisten. Gesteund door nazi-Duitsland en de Italiaanse fascisten, beraamde Degrelle in de jaren dertig een coup die Leopold III tot het autoritaire staatshoofd van België moest kronen. De Illuminaten waren echter niet alleen zeer actief in de jaren dertig...

Patrick Bernauw oogstte veel succes met zijn trilogie rond Maarten Dejonckheere, die van 2006 tot 2008 verscheen bij uitgeverij Manteau, en waarvan dit boek het sluitstuk is. Na 'Het Bloed van het Lam', waarin Maarten Dejonckheere het mysterie van de Graal én van de Rechtvaardige Rechters ontrafelde, en 'Nostradamus in Orval', speelde Bernauw opnieuw 'een magistraal spel met heden, verleden, waarheid en verdichting' (Vrij Nederland over 'Nostradamus in Orval'). 

Wie samen met Patrick Bernauw de moord op Albert I wil reconstrueren op de crime scene zelf, vindt daartoe alle informatie in het boek.


De 19de eeuwse Nederlands-Franse auteur Joris-Karl Huysmans werkte eigenlijk voor de Franse geheime dienst. Hij infiltreerde in het satanistische milieu van Parijs en kwam er op het spoor van de 'Paus van Satan', die de komst van de Antichrist moest voorbereiden... Het bleek niemand minder te zijn dan de kapelaan van de Basiliek van het Heilig Bloed in Brugge... de stad die door de Tempeliers was voorbestemd om het Jeruzalem van het Westen te worden.

Huysmans schreef een schandaalroman over zijn afdaling in die magische onderwereld: 'Là-Bas'. Hij raakte betrokken in een ware Oorlog der Magiërs en kwam terecht in een occult wespennest, waarin figuren als Nostradamus en Jack the Ripper hun rol speelden. Zo ontdekte hij ook dat het geheim van de afstammelingen van Jezus en Maria Magdalena niet werd bewaard in Rennes-le-Château, maar een heel stuk noordelijker: in Brugge en in Orval. 

Voor dit boek werkte Patrick Bernauw samen met Philip Coppens, die eerder al non-fictie publiceerde over aloude mysteries, verschenen in verscheidene talen. Hij was gehuwd met bestsellerauteur Kathleen McGowan ('Het Magdalena Mysterie') en was in Vlaanderen en Nederland vooral bekend van zijn bestseller 'De Da Vinci Code Ontcijferd'.

Philip - of Filip - Coppens overleed in 2012. De heruitgave van dit boek is opgedragen aan zijn nagedachtenis.


1 opmerking:

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

Ik ben daar zeker benieuwd naar !

Podcast Mystiek Actie Front MAF!

Luisterboeken Podcast