20.2.12

Geef Acht!... aan de Koepoort te Ninove, 10 maart: Première "Proficiat, Elpee Boon!"Na een jarenlange restauratie kreeg de Ninoofse Koepoort een nieuw dak, nieuwe ramen en opgepoetste gevels. Ook het interieur onderging een radicale opknapbeurt. De historische stadspoort wordt in het weekend van 10 en 11 maart feestelijk heropend. Een hoogtepunt in het feestprogramma is GEEF ACHT!, een muziek- en verhalenmarathon op zaterdag. Muzikanten en verhalenvertellers bezetten acht uur lang de Koepoort. Zoals vroeger de poortwachters. Acht uitdagingen om de oude poort artistiek nieuw leven in te blazen. 

Ode aan Louis Paul Boon

Kinderverhalenschrijfster Jennifer Vrielinck bijt de spits af (16u) en duikt in haar schrijfkoffer met elfjes, poppen en de zee van zonnebloemen, speciaal voor kinderen van 6 tot 8 jaar.
Om 17u30 verzeilen we dankzij een culinaire lezing door Viva Cultura/Qarfa in Guimarães, de wieg van Portugal en momenteel culturele hoofdstad van Europa. Griet Meert vertelt, Renate Coen serveert gestoofde varkenswangen, aardappelen met saffraanaïoli en gemarineerde wortels.
Enkele dagen voor de 100ste verjaardag van Louis Paul Boon brengen Patrick Bernauw en Rudi De Smet ‘Proficiat, Elpee Boon’, een hommage aan hun illustere stadsgenoot. Rudi De Smet schreef een liederencyclus met als rode draad ‘het levensverhaal van een Ondineke’. Patrick Bernauw verzamelde honderd virtueel geanimeerde verjaardagswensen van Jan De Lichte, Mieke & Maaike, François Villon, Barack Obama, Lady Gaga en zowaar enkele Ninovieters… (20u)
Voor en na speelt Patrick Erauw twee verhalen van het Italiaanse enfant terrible Dario Fo: de komische monoloog ‘Het eerste mirakel van het kindeke Jezus’ (19u15) en de obscene fabel ‘Het poezemuizeke’ (21u30).

Muzikaal vuurwerk

Om 22 uur palmt de muzikantenfamilie Maris de stadspoort in. Papa Jan (gitaar en bas, onder andere bij Balladeus) en zijn tienerzonen Charles (viool) en Laurens (slagwerk en zang) selecteren bijzondere muziekjes en zorgen voor puntgave uitvoeringen.
Vanaf 22u45 grasduinen Soetkin Baptist (zang) en Eddy Peremans (gitaar) met eigenzinnige bewerkingen door 400 jaar chanson, folk en luisterliedjes: van de renaissance van John Dowland over Schubert naar Linda Ronstadt.
GEEF ACHT sluit af om middernacht. Meester-verteller Anton Cogen speelt het spook- en griezelverhaal ‘Irish Whiskey’ van Jean Ray/John Flanders. ‘Heel spectaculair’: zeg dat Cogen het zelf gezegd heeft.

Alle voorstellingen zijn gratis, behalve de culinaire lezing (12 euro). We raden wel aan om te reserveren bij de dienst cultuur in het oud stadhuis (cultuur@ninove.be of 054 31 32 86). 


Geen opmerkingen:

Podcast Mystiek Actie Front MAF!

Luisterboeken Podcast