10.2.20

De Engelen van Mons, zoals verteld door Patrick Bernauw


Lang geleden las ik in De Zwanen van Stonehenge, het onvolprezen boek van Hubert Lampo over het magisch-realisme, over de schrijver Arthur Machen. Hoe hij met een kort verhaal in de vorm van een artikel verantwoordelijk werd voor een van de grootste mythes van de Grote Oorlog. In augustus 1914 stond het Britse leger bij het Belgische stadje Mons namelijk op het punt geheel vernietigd te worden door de Duitsers, die drie keer zo sterk waren. Tot een magisch schimmenleger aan hun zijde verscheen… 
'Ik heb ze verzonnen!' bleef Machen het nadien hardnekkig herhalen. 
'Onzin,' zeiden de veteranen die de eerste grote slag van de Eerste Wereldoorlog overleefden. 'Wij hebben de Engelen van Mons met onze eigen ogen gezien!' 


Het essay was de start van een jarenlange zoektocht naar de waarheid achter een verhaal, en naar de werkelijke aard van 'het mysterie van Mons'. Wat was daar precies aan de hand geweest? Ik schreef er twee boeken over, De Engel van Mons en Het geslacht van de engel en met Compagnie de Ballade maakte ik een bewerking voor muziektheater. Later werd een en ander ook met Theater Strobos verwerkt tot een musical.
In deze podcast vertel ik niet alleen het verhaal, maar heb ik ook enkele liedjes uit het muziektheater opgenomen. Voor de titelsong De Engel van Mons en voor Post Mortem schreef Luc Borms de muziek (hij zingt het ook). Aan de IJzer (maar daarvoor moet u wachten tot deel 2) is een traditioneel spotliedje uit de Grote Oorlog, dat door Fernand Bernauw werd bewerkt en gezongen.

De Engelen van Mons op Bol.com

Het stadsspel Het Mysterie van Mons (fotoboek in PDF - met Marc Borms)

The Angels of Mons (Arthur Machen)

Patrick Bernauw
Het geslacht van de engel
De griezelschrijver Arthur Machen was met een kort verhaal in de vorm van een artikel verantwoordelijk voor een van de grootste mythes van de Grote Oorlog. In augustus 1914 werd het Britse leger bij het Belgische stadje Mons gered door... engelen!
€20,57 Paperback


Geen opmerkingen:

Podcast Mystiek Actie Front MAF!

Luisterboeken Podcast