9.8.23

Luisterboeken podcast van Patrick Bernauw, met Verona Adriaensens en Maurice Maeterlinck


Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: ik begon mijn literaire carrière begin jaren tachtig met het schrijven van scenario's voor hoorspelen die werden uitgezonden door de toenmalige BRT. Zelf regisseren, laat staan een rol spelen of optreden als verteller, zat er niet in. Dat was de belangrijkste reden voor mij om samen met mijn broer Fernand  in 1988 het Onafhankelijk Radiofonisch Gezelschap ORAGE op te richten, waarmee we meer dan tien jaar lang luisterspelen, luisterverhalen, documentaires, poëzieprogramma's en wat nog al meer maakten voor - in onze topjaren - meer dan 60 vrije radio's. 

Toen podcast stilaan ingeburgerd begon te geraken, bloeide de oude liefde opnieuw op en momenteel heb ik twee nogal succesvolle podcasts lopen: Mysterieus België en Ware Misdaad. Ondertussen begint ook het luisterboek door te breken, en dus ging ik aan de slag met eigen werk en produceerde een aantal luisterboeken, die verschenen bij o.a. Luisterrijk en Storytel (zoeken op 'Patrick Bernauw'). 

Die luisterboeken hebben het voordeel dat ze reclamevrij zijn, maar het nadeel dat ze wel wat geld kosten. Daarom dacht ik dat het misschien interessant kon zijn een podcast te starten, die uitsluitend gewijd is aan luisterboeken. Zo'n podcast heeft het voordeel dat het gratis is, maar het nadeel dat je wel een paar reclamespotjes te horen krijgt bij ieder nieuw deel.

De afgelopen jaren ging ik heel vaak achter de micro zitten, om eigen werk te spelen of in te lezen, maar regelmatig zat ik daar ook om het werk van anderen te brengen... want trad ik in het verleden erg veel op als performer in vertel- of muziektheater producties, of gaf ik lezingen aan de vleet... dan vind je mij de jongste jaren vooral in de studio, als stemacteur.

Eén van de vertolkingen waar ik zeer trots op ben, is die van Rogier, het hoofdpersonage uit De kastanjeboom van Verona Adriaensens: Je kent iemand die rouwt om het verlies van zijn geliefde en die zich afvraagt: wat loop ik hier nog te doen? Luister dan naar Rogier. Hij neemt je mee naar de belangrijke gebeurtenissen uit zijn leven. Je ziet, hoort, voelt wat hij meemaakt. Luister naar Ombra mai fu van Händel, het lievelingslied van zijn vriendin Anna, een lofzang voor de boom en zijn schaduw. Luister naar wat er gebeurt als plots een zware tak van de kastanjeboom wordt afgezaagd, de tak waarin de mezen huizen. De kastanjeboom is het intieme verhaal van Rogier waarin hij zijn geheim, dat hij zelfs nooit deelde met zijn dochter, aan Anna vertelt. Recht uit het hart, zonder omwegen, zonder franjes toont hij haar zijn ziel.

De hoorspel monoloog, in een geluidsregie en montage van Antoine Derksen verscheen eerder als luisterboek, verkrijgbaar aan 9,99€ bij o.a. BolStorytel en Luisterrijk.nl. En nu dus ook, in 4 delen, als eerste productie van de Luisterboek Podcast:


Listen to "De kastanjeboom, een hoorspel monoloog 1/4" on Spreaker.

De volgende productie wordt Pelléas en Mélisande. een toneelstuk van de in het Frans schrijvende Vlaamse auteur Maurice Maeterlinck, die in 1911 vereerd werd met de Nobelprijs Literatuur. Het symbolistisch sprookje speelt in een vaag middeleeuwse wereld, een Vlaanderen dat we ook kennen uit de sagen en legenden. Je zou het fantasy kunnen noemen. Het toneelstuk is misschien vooral bekend door de operabewerking van Debussy, en vertelt hoe prins Golaud verdwaalt tijdens de jacht in het woud en bij een bron de mysterieuze Mélisande aantreft. Hij ontfermt zich over haar, en huwt haar… Maar tussen Mélisande en zijn halfbroer Pelléas bloeit al gauw een fatale genegenheid op, een dodelijke zielsverwantschap…


Listen to "Pelléas en Mélisande 1 - Maeterlinck & Bernauw" on Spreaker.


Ik vertaalde het toneelstuk en herwerkte het naar proza, het verscheen dan ook in boekvorm (paperback) en als ebook. Vervolgens maakte ik een versie voor verteltheater en voor luisterboek, die ik zelf inspeelde. Antoine Derksen verzorgde opnieuw de montage en de geluidsregie. En mijn broer Fernand leverde de muziek, die je kunt terugvinden op naami.bandcamp.com onder de titels Eutopia en Celtic SpiritHet volledige luisterboek is verkrijgbaar bij o.a. Storytel,  Bol.com, Luisterrijk (9,99€) maar dus ook gratis, zij het niet reclamevrij, in de Luisterboeken Podcast. 


Op dit moment is het eerste deel van 3 al gepubliceerd, tweewekelijks volgen deel nu 2 en 3... Abonneer je dus snel via Spotify, Google of Apple Podcast, de Spreaker App of waar je ook maar podcasts kunt beluisteren... zodat je de volgende afleveringen zeker niet mist!
 

Geen opmerkingen:

Podcast Mystiek Actie Front MAF!

Luisterboeken Podcast