19.5.11

Het duistere universum van MaeterlinckGisteren is de opera "L'intruse" (De indringer), gebaseerd op het werk van de Belgische Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck, in première gegaan in Gent. De opera luidt de start van het Maeterlinckjaar in en is de opener van Opera XXI, een tweejaarlijks festival voor hedendaags muziektheater in Gent en Antwerpen.

“L’intruse” is geen bewerking van het gelijknamige stuk van Maeterlinck, maar een eigen creatie van theatermaker Stef Lernous en zijn gezelschap Abattoir Fermée. Lernous schreef het libretto op basis van teksten van Maeterlinck. De Oostenrijks-Vlaamse componist Dirk D’Ase zette het geheel op muziek.Het stuk ontvouwt zich als een sprookje over een koning die terugkeert van een verre reis op zee. Hij wordt opgewacht door zijn zus, die hem vraagt om weer te vertrekken. Het kasteel is leeg, de koningin gestorven. Maar de koning blijft en hij probeert zijn huis nieuw leven in te blazen met wat hij verzameld heeft tijdens zijn reis. Hij heeft zelfs een prinses meegebracht. Maar uiteindelijk ontaardt het in een nachtmerrie en moet hij zijn trieste lot toch ondergaan.
“Ik hou van het sprookjesachtige, het metafysische, de donkere mysterieuze natuur, de paranoia en schizofrenie in het werk van Maeterlinck”, zegt Lernous. Het duistere universum van Maeterlinck, sluit aan bij de fascinatie van Lernous en zijn theatergezelschap Abattoir Fermé voor de diepmenselijke angsten, verlangens en obsessies die in het alledaagse leven veilig verborgen blijven achter een façade van rationaliteit en ordelijkheid.
Lees meer:
deredactie.be: Het duistere universum van Maeterlinck

Maurice Maeterlinck op de Gentse Feesten:
Theatrale Stadswandeling "Het Maeterlinck Mysterie", met Patrick Bernauw, Anton Cogen en Conny Malfliet.

Geen opmerkingen:

Podcast Mystiek Actie Front MAF!

Luisterboeken Podcast